Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσαρμογή στο ανθυγιεινό περιβάλλον του ανταγωνισμού

«θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους δύο τομείς να λειτουργήσουν ακόμη και σε συνθήκες ελεγχόμενου ανταγωνισμού, με τον πρώτο ρόλο στο ΕΣΥ και συμπληρωματικό στον ιδιωτικό τομέα», είπε Αλ. Παπαδόπουλος, στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο

Διαβεβαιώσεις προσήλωσης στο κράτος πρόνοιας - που συνοδεύτηκαν από αναφορές σε ρήσεις του Φρ. Μιτεράν για τη διατήρηση ως αλώβητου του χαρακτήρα του - είχε ο χαιρετισμός του υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου στο 5ο Συνέδριο.

«Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να το θωρακίσουμε», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά η επόμενη αποστροφή της ομιλίας του ήταν αποκαλυπτική για τους προσανατολισμούς του: «Και αυτό θα συμβεί στο βαθμό, που εμείς έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορέσουμε να το προσαρμόσουμε στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο υπουργός.

Τι σημαίνει αυτή η προσαρμογή, το είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του: «Αυτό που μένει να βρούμε, είναι η σωστή αναλογία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού και, βέβαια, να καθορίσουμε τα πλαίσια συνεργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισότητα και καθολικότητα στην πρόσβαση, υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους δύο τομείς να λειτουργήσουν ακόμη και σε συνθήκες ελεγχόμενου ανταγωνισμού, με τον πρώτο ρόλο στο ΕΣΥ και συμπληρωματικό στον ιδιωτικό τομέα».

«Στο ερώτημα, λοιπόν, δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα Υγείας, απαντάμε ανεπιφύλακτα δημόσιο, με συμπληρωματικό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει: «Εξάλλου αυτό που έχει την καθοριστική σημασία σήμερα, είναι ποιος πληρώνει, ποιος θέτει τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας και πώς αυτοί οι κανόνες τηρούνται και, δευτερευόντως, σε ποιον ανήκουν οι υποδομές».

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς τομείς στην Υγεία, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος και τον απέδωσε στον πληθωρισμό του ιατρικού επαγγέλματος.

Πάντως, ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε μια γενίκευση των αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση: «Οι παρεμβάσεις, είπε, που σχεδιάζονται και επιχειρούνται, αναφέρω μόνο αυτές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και της Κοινωνικής Ασφάλισης αργότερα, προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. της προσαρμογής στο νέο περιβάλλον) κινούνται και αυτό το σκοπό εξυπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ