Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε ρόλο «υπνωτιστή» η κυβέρνηση

Προσπαθούν να σβήσουν το αγωνιστικό κλίμα. Εντονες διεργασίες για την άμεση έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με παράλληλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι «παγώνει» η διαδικασία

Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, η ξεκάθαρη εντολή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων και, ακόμη περισσότερο, η σαφής διεύρυνση των διεκδικήσεών τους - που ξεπέρασαν πολύ γρήγορα το ζήτημα της διατήρησης των κατακτήσεων για να φτάσουν στην απαίτηση νέων δικαιωμάτων - αποτελούν την κύρια απειλή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με διάφορες κινήσεις τακτικής, για να προωθήσει την αντιδραστική ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντίπαλος της κυβέρνησης είναι οι ίδιες οι διαθέσεις των εργαζομένων και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποφασιστικά επιμένουν στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που χτυπά ανελέητα τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν κάνει καθαρό ότι δεν επαναπαύονται ούτε λεπτό, οργανώνουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις, συγκροτούν Επιτροπές Αγώνα παντού, αρνούνται να υποκύψουν στις παγίδες «διαλόγου» που στήνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, τα οποία προσπαθούν να αποσπάσουν θερινή εκεχειρία, ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια οι ανατροπές.

Ετοιμοι οι εμπειρογνώμονες

Με διάφορα δημοσιεύματα επιχειρείται να χειραγωγηθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό μετατίθεται για το φθινόπωρο. Ετσι, ισχυρίζονται ότι δεν είναι έναρξη του διαλόγου η συνάντηση που θα γίνει στις 30 του Μάη μεταξύ της ΓΣΕΕ και του υπουργού Εργασίας. Ταυτόχρονα, προβάλλεται όλο και περισσότερο η λύση της διαβούλευσης εμπειρογνωμόνων. Ηδη, στο υπουργείο Εργασίας ενεργοποιήθηκε το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης», που προβλέπεται από τον αντεργατικό νόμο 2874/00. Αποστολή του είναι να συμβουλεύει τον υπουργό Εργασίας σε θέματα πολιτικής του υπουργείου του. Μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν οι: Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Παντείου, Μ. Νεκτάριος, διοικητής του ΙΚΑ, Ισαάκ Σαμπεθάι, οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, δήλωσε χτες - στα πλαίσια της (ξανα)παρουσίασης του σχεδίου της κυβέρνησης για την «κοινωνική πολιτική» - ότι ελπίζει πως «σ' ένα λογικό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, να καταλήξουμε σε μια εποικοδομητική - όχι μόνο σε μια ανταλλαγή απόψεων - λύση». Με αυτό τον τρόπο έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση βλέπει σαν ουσιαστικό βήμα στην προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου» τη συνάντηση στις 30 του Μάη και ότι δεν εγκαταλείπει ούτε για μια στιγμή την προσπάθεια εφαρμογής της αντιασφαλιστικής πολιτικής της.

Την αγωνία της κυβέρνησης για «εργασιακή ειρήνη» εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, προς τους πολιτικούς συντάκτες, λέγοντας ότι η συνάντηση με τη ΓΣΕΕ πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε «σε αυτή τη νέα περίοδο που έχουμε μπει να συζητήσουμε νηφάλια, ψύχραιμα και τεκμηριωμένα για να βρούμε λύση και όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις συνθηματολογώντας».

Μοντέλο τους τα ψίχουλα

Η προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της φαίνεται και από άλλες τακτικές κινήσεις της, για την καλλιέργεια κλίματος αδράνειας στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΚΤΡΟΠΗ», ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ετοιμάζεται να κάνει εξαγγελίες για την «κατώτατη εγγυημένη σύνταξη», μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ενδεχόμενες εξαγγελίες του εντάσσονται παράλληλα και σε μια προσπάθεια επίτευξης ισορροπίας στο εσωτερικό «μέτωπο», ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, 1-2 του Ιούνη. Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα, στις 31 του Μάη, ο Τ. Γιαννίτσης επιδιώκει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, στην οποία απέστειλε πρόσκληση χτες, αντίστοιχη με αυτή προς τη ΓΣΕΕ. Στις 31 του Μάη συνεδριάζει και η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, η οποία από τώρα έχει αποφασίσει συνδιάσκεψη για το Ασφαλιστικό το Σεπτέμβρη, παίζοντας έτσι το κυβερνητικό παιχνίδι περί δήθεν μετάθεσης του διαλόγου στο φθινόπωρο.

Επίσης, ήδη έχει εμφανιστεί να λειτουργεί επιτροπή, που αποτελείται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στελέχη των τομέων Συνδικαλισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει στόχο να ρυθμίζει τα ζητήματα των εσωτερικών αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε και για το ζήτημα της «εγγυημένης σύνταξης», δίνοντας μια ιδέα για τους σκοπούς της κυβέρνησης. Επισήμανε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση - με έναν επιλεκτικό τρόπο, ο οποίος ωστόσο αφορά έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων - προσφέρει ήδη την εγγυημένη σύνταξη. Για να την προσδιορίσει μάλιστα, έφερε σαν παράδειγμα τα «ψίχουλα» των 700.000 δρχ. το χρόνο στη σύνταξη του ΟΓΑ προς τους αγρότες, το ΕΚΑΣ των 400.000 δρχ. το χρόνο (το ανώτερο, που δεν το παίρνουν όλοι) και το ...«δεκαχίλιαρο» σε αυτούς που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο!!!

Επιμονή στους τρεις πυλώνες

Η παραπάνω επίσημη ερμηνεία για το μέγεθος αυτής της διαβόητης σύνταξης «φωτίζει» καλύτερα και τις χτεσινές δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου, η οποία είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το σύστημα των «τριών πυλώνων». Ο πρώτος αφορά... σε «αξιοπρεπή» σύνταξη στα 65, με κρατική χρηματοδότηση! Οι άλλοι δυο αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και την ιδιωτική ασφάλιση.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η χτεσινή απάντηση του Τ. Γιαννίτση προς τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Στ. Μάνο, σχετικά με τη σκληρή πρότασή του για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στον «κοινωνικό διάλογο» και δεσμεύτηκε να εξεταστεί η πρότασή του στη διαδικασία που θα ακολουθήσει!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «ευνοημένοι» της Κοινωνικής Ασφάλισης(2006-06-24 00:00:00.0)
Τελευταία λέξη τους ο «διάλογος»(2001-04-06 00:00:00.0)
Συναίνεση και για το ασφαλιστικό(2000-05-24 00:00:00.0)
Βολές κατά του ύψους των συντάξεων(1997-12-09 00:00:00.0)
Κυνική αντιμετώπιση των συνταξιούχων(1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ