Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ενιαίο, δημόσιο σύστημα με ισότιμη πρόσβαση

Η αποτελεσματική προστασία της υγείας, και όχι απλά ασθένειας, δεν μπορούν να συνυπάρξουν «αρμονικά» με την ανάπτυξη του ιδιωτικού κέρδους στον ίδιο χώρο γι' αυτό και η θέση του ΚΚΕ είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, τόνισε ο Χρ. Χατζής, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος, σε συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος των Ευρωπαίων μάνατζερς για την Υγεία

«Ενας υποβαθμισμένος και συνεχώς υποβαθμιζόμενος δημόσιος τομέας αποτελεί το καλύτερο συμπλήρωμα στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα και στο χώρο της Υγείας», τόνισε ο Χρ. Χατζής, Γιατρός Εργασίας και μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας εκ μέρους του Κόμματος στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχουν οδηγούν στη συνεργασία ή στον ανταγωνισμό τους;».

Στο συνέδριο -οι εργασίες του οποίο άρχισαν χτες και τελειώνουν σήμερα- μίλησε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος -παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις για την προσήλωση στο κράτος Πρόνοιας- δεν μπόρεσε να κρύψει την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων, καθώς και επιστήμονες.

Ο Χρ. Χατζής με στοιχεία, τόσο απ' την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, απέδειξε ότι η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υπηρεσιών Υγείας -πέρα απ' την περικοπή των κοινωνικών δαπανών- έφερε υψηλό κόστος διαχείρισης μέχρι και 40%, ενώ η εισαγωγή των χρημάτων των ασφαλισμένων στα χρηματιστήρια -πέρα απ' την απεμπόληση των παροχών- έφερε και απαξίωση στα μάτια των δικαιούχων.


«Οι επιχειρούμενες αλλαγές τόσο στο χώρο των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας όσο και εκείνου της Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελούν μέρος των δρομολογημένων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και συνέχεια των προτεραιοτήτων και δεσμεύσεων που επιβάλλει η ΟΝΕ, με κατεύθυνση την ανατροπή των όποιων κατακτήσεων των εργαζομένων, ευνοώντας τις επενδύσεις του ιδιωτικού και μονοπωλιακού κεφαλαίου και στο χώρο της Υγείας και ασφάλισης με μεγιστοποίηση της κερδοφορίας», υπογράμμισε ο Χρ. Χατζής.

Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου είπε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι γύρω από το συγκεκριμένο θέμα εκφράζονται συχνά διαμετρικά αντίθετες απόψεις και επιδιώξεις, σε θεωρητικό - επιστημονικό, κοινωνικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο με σημαντικές προεκτάσεις και επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή ευρύτατων στρωμάτων της κοινωνίας».

«Για μας, είπε σε άλλο σημείο ο Χρ. Χατζής, η Υγεία είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό (και όχι ιδιωτικό) και λαϊκό δικαίωμα (όχι ατομική υπόθεση ή ευθύνη) ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟ. Αυτά οφείλουμε να τα υπερασπίσουμε αποφασιστικά και με κάθε τρόπο. Το περιεχόμενό της δεν προσδιορίζεται αρνητικά - σαν απουσία, απλά ασθένειας - αλλά, εκείνη η κατάσταση που επιτρέπει στον καθένα να ζει δημιουργικά σε ισορροπία με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Είναι επίσης γενικά αποδεκτό ότι 17 χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 1937/83 για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΣΥ βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο με ορατό τον κίνδυνο της πλήρους ανατροπής του δημόσιου χαρακτήρα του».

Αναφερόμενος στη λογική και τις προτάσεις του ΚΚΕ ο Χρ. Χατζής τόνισε: «Βάση τους αποτελούν οι αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας που θα πρέπει να τις υπηρετούν με επάρκεια και με αυτό το μέτρο αναζητούνται οι αναγκαίοι πόροι για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής τους λειτουργίας. Και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αποτελεί παρά καθαρά πολιτική επιλογή, που επιβάλλει ο υφιστάμενος κάθε φορά συσχετισμός δύναμης».

Αδύνατη η «αρμονική» συνύπαρξη

«Το ΚΚΕ, είπε σε άλλο σημείο, θεωρεί ότι η λαϊκή ευημερία, η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αποτελεσματική προστασία της υγείας των και πολύ περισσότερο, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους σε υπηρεσίες Υγείας και όχι απλά ασθένειας, δεν μπορούν να συνυπάρξουν "αρμονικά" με την ανάπτυξη του ιδιωτικού κέρδους στον ίδιο χώρο γι' αυτό και η θέση μας για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών συνδέονται άμεσα με τον αγώνα τους για την απόκρουση των πολιτικών αυτών που στοχεύουν στην παραπέρα υποβάθμιση της αξίας της εργατικής τους δύναμης και ακόμα περισσότερο με τον αγώνα για μια λαϊκή οικονομία, στην οποία θα διασφαλίζεται ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας και η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, που θα παρέχονται δωρεάν και θα προσαρμόζονται στις πραγματικές τους ανάγκες. Κύρια προτεραιότητα είναι η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και δημόσιας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στους τόπους που ζουν και εργάζονται, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό έλεγχο και τη λαϊκή συμμετοχή».

Και ο Χρ. Χατζής κατέληξε: «Και αν είναι αλήθεια ότι μια τέτοια προοπτική απαιτεί έναν άλλο συσχετισμό δύναμης είναι άλλο τόσο αληθινό ότι τα ζητήματα της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Παιδείας αποτελούν θέματα που συσπειρώνουν τους εργαζόμενους, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για γενικότερες πολιτικοκοινωνικές αλλαγές στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα ομφαλικά μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα)(2012-06-24 00:00:00.0)
Για το σχέδιο συγχωνεύσεων των δημόσιων μονάδων Υγείας(2011-07-17 00:00:00.0)
Ενισχύει την εμπορευματοποίηση σε βάρος των λαϊκών αναγκών και των υγειονομικών(2011-01-30 00:00:00.0)
Η δεκαετία της γιγάντωσης(2001-05-25 00:00:00.0)
Θεσμοθέτηση της αγοράς στην υγεία(2001-01-11 00:00:00.0)
Υπονόμευση νοσοκομείων και εξόντωση Ταμείων(1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ