Κυριακή 29 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΓΕ
Πρωτοβουλίες για μητέρες και παιδιά

Τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε μητέρες και παιδιά έχει συμπεριλάβει η ΟΓΕ στο πρόγραμμα δράσης της. Αξιοποιώντας το διάστημα του καλοκαιριού, σύλλογοι και ομάδες επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια στην προσπάθεια που ξεκίνησαν τους προηγούμενους μήνες. Για βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται, μιλά στον «Ρ» η Εύη Κοντόρα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

«Η προσπάθεια για άνοιγμα στις νέες μητέρες και, μέσω αυτών, και στα παιδιά τους ήταν ένας από τους τομείς που απασχόλησαν τις δυνάμεις της ΟΓΕ τους περασμένους μήνες. Λίγο πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Νέων Ηλικιών προκειμένου να συμβάλει σε αυτό το σχετικά νέο πεδίο παρέμβασης και δράσης», υπενθυμίζει η Ε. Κοντόρα, και προσθέτει: «Είναι γεγονός ότι ασχοληθήκαμε ζεστά με το καθήκον αυτό. Ωστόσο η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα συγκεντρώσει σε σχέση με τέτοιες πιο στοχευμένες εκδηλώσεις για παιδιά είναι σχετικά μικρή, πράγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η περίοδος που ξεκινά προσφέρεται για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Τα σχολεία έχουν κλείσει και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε. Γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολα περνούν δυο καλοκαιρινοί μήνες για τους γονείς και τα παιδιά όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για διακοπές».

Πλούσιο υλικό για αξιοποίηση


Οπως εξηγεί, πρόκειται για ένα πεδίο δράσης το οποίο δεν είναι αχαρτογράφητο: «Αρκετοί από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ ανέπτυξαν πέρσι αξιόλογες πρωτοβουλίες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Αξιοποίησαν παιδικές χαρές και άλλους ελεύθερους χώρους, παιδαγωγικό δυναμικό από τα μέλη και τον περίγυρό τους. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, πολλά παιδιά έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια, ζωγράφισαν, παρακολούθησαν κουκλοθέατρο και θεατρικές παραστάσεις, είδαν σινεμά, ήρθαν σε επαφή με το βιβλίο. Οι σύλλογοι και οι ομάδες έχουν και φέτος στη διάθεσή τους πλούσιο υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν, υλικό που μπορεί να ανοίξει ορίζοντες και να γεννήσει ιδέες». Η Ε. Κοντόρα υπενθυμίζει πως στην ιστοσελίδα της ΟΓΕ υπάρχει συγκεντρωμένο υλικό, ενώ η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Νέων Ηλικιών είναι στη διάθεση των συλλόγων και των ομάδων που θα θελήσουν να το αξιοποιήσουν για να τους παράσχει όποια βοήθεια χρειαστούν.

Στο υλικό αυτό περιέχονται προγράμματα φιλαναγνωσίας, κατάλογοι βιβλίων και ταινιών αλλά και ερωτηματολόγια για παιδιά και μητέρες. Ιδέες για μια σειρά παιχνίδια, από χειροτεχνίες και κατασκευές μέχρι παιχνίδια μνήμης και αυτοσχεδιασμού, με βάση πασίγνωστα παραμύθια. Σκέψεις για ομαδικά παιχνίδια και δρώμενα γύρω από το θέμα του πολέμου και της ειρήνης. Οι προτάσεις είναι πολλές, όπως όμως ξεκαθαρίζει η Ε. Κοντόρα, δεν γίνονται για να υλοποιηθούν αυτούσιες και με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις: «Πρόκειται για ένα υλικό που οι σύλλογοι και οι ομάδες μπορούν να προσαρμόσουν στις ιδιαιτερότητες της γειτονιάς, των μαμάδων και των παιδιών, να το εμπλουτίσουν με τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και πρωτοβουλίες. Ασφαλώς, οι σύλλογοι και οι ομάδες που είχαν ξεκινήσει μια τέτοια δουλειά από το χειμώνα, που έχουν κρατήσει επαφές με τις μαμάδες και τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, ξεκινούν από μια καλύτερη αφετηρία. Είναι σημαντικό η δραστηριότητα του καλοκαιριού να έρθει σαν συνέχεια μιας ήδη υπάρχουσας, οπότε δίνεται στους γυναικείους συλλόγους η δυνατότητα να συνεχίσουν σε έναν πιο συγκεκριμένο δρόμο, κάνοντας όλο και πιο ποιοτικά βήματα κάθε φορά».

Στόχος η προβολή της αξίας της συλλογικότητας και του αγώνα

Η πείρα που έχει αποκομίσει η ΟΓΕ μέχρι σήμερα έχει δείξει και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Σχετικά με αυτές, η Ε. Κοντόρα αναφέρει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια εύκολη προσπάθεια. Τόσο η Επιτροπή όσο και οι σύλλογοι και οι ομάδες, που σηκώνουν το κύριο βάρος τέτοιων εξειδικευμένων εκδηλώσεων, πέσαμε στα βαθιά. Είναι γνωστή η δυσκολία να απευθυνθεί ένας σύλλογος σε μια ομάδα παιδιών και των δύο φύλων όταν είναι πλούσια η γκάμα των ηλικιών τους. Είναι ευκολότερο να τα μαζέψεις σε έναν κλειστό ή ανοιχτό χώρο με κύριο στόχο να περάσουν καλά. Ομως, θεωρήσαμε ότι αυτός ο στόχος δεν ήταν πια αρκετός, πως χρειάζεται να επιχειρήσουμε ένα είδος παρέμβασης. Ενα είδος παρέμβασης που θα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν την έννοια της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που θα συμβάλλει στην κατανόηση της αξίας της διεκδίκησης και του αγώνα. Οσες δυσκολίες κι αν παρουσιάζει η προσπάθεια αυτή, έχουμε αποφασίσει πως θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Αλλωστε, σήμερα που η επίδραση στις συνειδήσεις των παιδιών από τα πρότυπα του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της μοιρολατρίας, είναι καταιγιστική και ξεκινά από τις πιο μικρές ηλικίες, η ευθύνη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη».

Πρωτοβουλίες «δεμένες» με τα μέτωπα πάλης

Η Ε. Κοντόρα ξεκαθαρίζει πως ακόμα και με τη μορφή μιας πολιτιστικής εκδήλωσης, οι πρωτοβουλίες των συλλόγων και των ομάδων που απευθύνονται σε μητέρες και παιδιά μπορούν να συνδεθούν με αιτήματα και διεκδικήσεις: «Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές δραστηριότητες δεν είναι ξεκομμένες από τις μάχες που δίνει η ΟΓΕ σε άλλα μέτωπα αλλά μπορούν ουσιαστικά να τις ενισχύσουν. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα, στις περιοχές όπου συγχωνεύονται ή καταργούνται σχολεία, πολλά παιδιά παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις. Υπάρχει επομένως η δυνατότητα να διανθιστούν αυτές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης με πολιτιστικό υλικό. Αντίστοιχα, υπάρχει ανοιχτό το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τις παιδικές χαρές, καθώς η διαδικασία πιστοποίησής τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλές από αυτές. Η ΟΓΕ έχει ήδη αποφασίσει να αναλάβει δράση για το πρόβλημα αυτό, δράση που μπορεί να περιλαμβάνει και την οργάνωση εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στα ίδια τα παιδιά. Τα παραπάνω δεν είναι παρά ελάχιστα από τα σημεία γύρω από τα οποία τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν μαζί με τους γονείς τους στη δράση και τη διεκδίκηση».


Ευ.Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ