Σάββατο 15 Απρίλη 2017 - Κυριακή 16 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Γυναίκα
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζει τη δράση στους άξονες της καμπάνιας για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών

Τα θέματα της καμπάνιας τροφοδοτούν τη δράση Συλλόγων και Ομάδων
Τα θέματα της καμπάνιας τροφοδοτούν τη δράση Συλλόγων και Ομάδων
«Οχι στα μέτρα - κόλαση και στα αντίμετρα - κοροϊδία. Οργανωμένα παλεύουμε ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας». Με το σύνθημα αυτό στο πανό της, συμμετείχε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, μαζί με δεκάδες Εργατικά Σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στις 7 Απρίλη. Το ίδιο κάλεσμα μεταφέρουν καθημερινά στις γυναίκες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες με τις πρωτοβουλίες τους: Μέσα από εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις συζητούν για την ανάγκη να παλέψουν ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να θέσουν στο επίκεντρο του αγώνα τους τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Εξάλλου, η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μάρτη καμπάνια για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο. Οι πρώτες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας συνδυάστηκαν με την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ενώ η σχετική δραστηριότητα συνεχίζεται και τους επόμενους μήνες. Την πείρα από τη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα και τα επόμενα βήματά τους συζήτησαν στη σύσκεψη που έκαναν, την Τετάρτη 5 Απρίλη, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Αττικής. Με ανάλογο περιεχόμενο θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα οι περιφερειακές συσκέψεις Συλλόγων και Ομάδων σε όλη τη χώρα.

Στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. «Για τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, η διαπραγμάτευση σημαίνει επέκταση της ευέλικτης εργασίας, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, ανακύκλωση της ανεργίας με προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Σημαίνει εργασία χωρίς δικαιώματα, ζωή - λάστιχο, χωρίς ελεύθερο χρόνο. Σημαίνει ότι η μητρότητα καθίσταται αδιανόητη πολυτέλεια, αφού η νέα γυναίκα, το νέο ζευγάρι πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, για να καλύψει τις ανάγκες του και τη διαπαιδαγώγησή του» τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, και πρόσθεσε: «Μπροστά στην αντεργατική στάση της κυβέρνησης, που με την πολιτική της μας ξεζουμίζει για να αυγαταίνουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων, δεν έχουμε άλλο δρόμο από την οργάνωση της πάλης μας». Η ΟΓΕ έχει δηλώσει «παρούσα» στην προσπάθεια να προετοιμαστεί απεργιακή απάντηση από τους εργαζόμενους στη νέα επίθεση.

Με σχέδιο που ιεραρχεί χώρους δουλειάς

Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ στο συλλαλητήριο στις 7/4 στην Ομόνοια
Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ στο συλλαλητήριο στις 7/4 στην Ομόνοια
Οι άξονες της δράσης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνουν την πιο στενή συνεργασία με Εργατικά Σωματεία, ώστε να φτάσει η φωνή της ΟΓΕ στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει βήματα, καθώς με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, Σύλλογοι και Ομάδες ιεράρχησαν τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και τις συσκέψεις με εργαζόμενες. Πλευρές της δράσης αυτής αναδείχθηκαν και από τις ομιλίες που έγιναν στην παναττική σύσκεψη.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας μίλησαν για την εκδήλωση που οργάνωσαν μαζί με το Σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», που βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Μετέφεραν την πείρα από την οργάνωση της εκδήλωσης και τον καταμερισμό των καθηκόντων της προετοιμασίας της, με ιδιαίτερη φροντίδα ώστε να υπάρχει στο χώρο παιδότοπος και βιβλιοπωλείο. Τόνισαν τη σημασία που έχει «να συναντιούνται» οι Σύλλογοι και οι Ομάδες με τους εργαζόμενους στις περιοχές που δρουν, ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις της περιοχής τους, ειδικά με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η σημασία αυτή είναι διπλή, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: Μαζί με τη συμπαράσταση στις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την αγωνιστική διάθεση των γυναικών των Συλλόγων.

Αντίστοιχα, την πείρα από την εξόρμηση και τη σύσκεψη που έκαναν μέσα στο κτίριο της επιχείρησης «Forthnet» μετέφερε ο Σύλλογος Ταύρου - Μοσχάτου. Οι συνθήκες εντατικοποίησης που επιβάλλουν οι «στόχοι» και τα «πλάνα» της επιχείρησης, ήταν κυρίαρχα θέματα στη συζήτηση με τις εργαζόμενες. Ανάλογα παραδείγματα έφεραν Σύλλογοι και Ομάδες από εξορμήσεις που έκαναν μαζί με τα κλαδικά Σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων και συσκέψεις που οργάνωσαν με εργαζόμενες στην καθαριότητα στα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία των περιοχών τους, αλλά και στο Πολυτεχνείο, όπου με απεργία έβαλαν «φρένο» στις μειώσεις των μισθών τους.

Κοινή συνισταμένη στη δράση των Συλλόγων ήταν η προσπάθεια που έκαναν να δοθεί συνέχεια στη συζήτηση που ξεκίνησαν με τις εργαζόμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι φρόντισαν να βρεθούν ξανά έξω από τους ίδιους χώρους δουλειάς, για να καλέσουν με την ανακοίνωση της ΟΓΕ τις γυναίκες να διαδηλώσουν στα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη.

Η ΟΓΕ επιδιώκει τη συστηματική συζήτηση και επαφή με επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, με Επιτροπές Αγώνα, με Ομοσπονδίες κλάδων όπου εργάζονται κατά πλειοψηφία οι μισθωτές γυναίκες. Αντίστοιχο άνοιγμα σχεδιάζει στις αυτοαπασχολούμενες. Ηδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προεδρείου της ΟΓΕ με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ, προκειμένου να προγραμματιστούν από κοινού δράσεις σε γειτονιές, στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες.

Σε σχολεία και σχολές

Τα σχολεία και οι σχολές περιλαμβάνονται επίσης στους χώρους όπου η ΟΓΕ θέλει να φτάνει η φωνή της. Εξορμήσεις και συζητήσεις έγιναν σε σχολές μαθητείας (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ), ειδικά σε ειδικότητες όπου οι σπουδάστριες είναι πλειοψηφία, όπως η Νοσηλευτική. Στα ΤΕΙ, ιδιαίτερα στη σχολή της ΣΕΥΠ, όπου έγινε εκδήλωση, η Ομοσπονδία μίλησε με φοιτήτριες και φοιτητές για την 8η Μάρτη, τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας, τα θέματα της καμπάνιας, για τον εθελοντισμό και για το Προσφυγικό. Ανάλογες εξορμήσεις έγιναν, μαζί με τις δυνάμεις του ΜΑΣ, στα αμφιθέατρα στης Φιλοσοφικής και της Παντείου. «Στο πλαίσιο της καμπάνιας, πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια ώστε η φωνή μας να φτάσει στη φοιτήτρια και στη σπουδάστρια όσο γίνεται πιο πλατιά», ανέφερε η Χρ. Σκαλούμπακα και υπενθύμισε ότι για το σκοπό αυτό ετοιμάζεται έντυπο με το οποίο η ΟΓΕ θα απευθύνεται στις νέες γυναίκες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Οσον αφορά τα σχολεία, σε Δημοτικά και Γυμνάσια Σύλλογοι και Ομάδες μίλησαν για την 8η Μάρτη, με στόχο να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της συγκεκριμένης μέρας, αλλά και με τη σημασία της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης. Ενα παράδειγμα για το τι μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά έφερε ο Σύλλογος των Εξαρχείων: Στη συνέλευση του Συλλόγου μια γυναίκα έφερε την απάντηση της κόρης της σε σχολική εργασία με θέμα το σύλλογο στον οποίο θα ήθελε να ανήκει. «Ο Σύλλογος στον οποίο θα ήθελα να ανήκω είναι η ΟΓΕ», έγραψε η 12χρονη μαθήτρια, αιτιολογώντας την απάντησή της με μια σειρά παραδείγματα από τη δράση της ΟΓΕ που γνωρίζει καλά από τη συμμετοχή της μητέρας της.

Στην ημερήσια διάταξη οι πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς

Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στο επικίνδυνο για τους λαούς «παιχνίδι» των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα σε κράτη και ενώσεις, στις ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και για τις συνθήκες μακροχρόνιου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων σε καταυλισμούς και δομές παραδομένες σε διάφορους μηχανισμούς και ΜΚΟ. «Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά διαβιώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως στο έδαφος αυτό η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις οργανώνουν τραμπουκισμούς και επιθέσεις κατά των προσφύγων, χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, επιδρώντας στις συνειδήσεις γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Στα θετικά της δράσης της ΟΓΕ καταγράφεται η ανοιχτή επιστολή με την οποία απευθύνθηκε στις μητέρες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καλώντας τους να υποδεχθούν θερμά τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία. Με την πρωτοβουλία αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους και τα παιδιά τους. Παράλληλα, η επιστολή αποδείχτηκε χρήσιμο «εργαλείο», που διευκόλυνε την παρέμβαση στους Συλλόγους Γονέων για να απομονωθούν οι φασίστες και οι ρατσιστές, με θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως στις περιοχές του Πειραιά, στη Νίκαια, στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ τόνισε πως χρειάζεται να δοθεί συνέχεια στη δράση αυτή: «Το επόμενο διάστημα, η επιστολή αυτή πρέπει να διακινηθεί πλατιά από τους Συλλόγους και τις Ομάδες μας. Γι' αυτό πρέπει να οργανωθούν εξορμήσεις με το υλικό αυτό σ' όλα τα σχολεία, εκεί που ξέρουμε ότι θα βρούμε συγκεντρωμένες τις μητέρες. Δεν αφορά μόνο αυτές που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε σχολεία που φιλοξενούν προσφυγόπουλα. Αφορά όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Εχει στόχο να επιδράσει στη συνείδησή τους, να καθορίσει τη σημερινή και μελλοντική στάση τους». Παράλληλα, η ΟΓΕ ετοιμάζει ανοιχτή επιστολή προς τις γυναίκες πρόσφυγες. Με το κείμενο αυτό, που θα είναι μεταφρασμένο και στα αραβικά, θα γίνουν επισκέψεις σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελληνικό, Ελαιώνα και στο στρατόπεδο της Ραφήνας.

«Συνεχίζουμε τη δράση μας για να φωτίσουμε στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου τις αιτίες του πολέμου, τη στάση μας στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τα ΝΑΤΟικά σχέδια», είπε η πρόεδρος της ΟΓΕ και ενημέρωσε πως το ζήτημα του πολέμου και της προσφυγιάς θα είναι ενταγμένο στις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας για την Εργατική Πρωτομαγιά.


Ε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org