Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέτει καινούργιους, πιο απαιτητικούς στόχους στην οργάνωση και τη δράση

Στο φόντο που διαμορφώνουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι κίνδυνοι επέκτασης της σύγκρουσης, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και η εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας, η συνεχιζόμενη επίθεση σε μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά του λαού, συνεδρίασε την Κυριακή 29 Μάη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Το προηγούμενο διάστημα ξετυλίχτηκαν σημαντικές εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, στις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών είχαν τη δική τους συμμετοχή και συμβολή. Οργανώθηκαν πλήθος από πρωτοβουλίες που κλιμακώθηκαν μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (8 Μάρτη), έγιναν κοινές συσκέψεις και εκδηλώσεις με σωματεία και άλλους φορείς, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κοινές δράσεις, πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Με εφόδιο αυτήν την πείρα, αλλά και με επίγνωση της κρισιμότητας της τρέχουσας περιόδου, το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε για τα αυξημένα καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων όσον αφορά τη λειτουργία τους, την επεξεργασία του περιεχομένου της δράσης τους, τις μορφές και την κλιμάκωση των πρωτοβουλιών τους, την ικανότητά τους να απευθύνονται πλατιά στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου και να πρωτοστατούν στην κινητοποίησή τους.


«Χρειάζεται με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να στηρίξουμε τους Συλλόγους και τις Ομάδες, τα Διοικητικά τους Συμβούλια, προκειμένου αυτά εξοπλισμένα, μαχητικά, οργανωμένα και συλλογικά να φτάσουν σε περισσότερες γυναίκες, να τις εμπνεύσουν για την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος», υπογράμμισε στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

«Αποτελεί σταθερό στόχο μας τα Διοικητικά Συμβούλια να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, να γίνουν πιο αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τα υλικά μας, την κάρτα γνωριμίας. Να γίνουν πιο ικανά να προσεγγίζουν και να συσπειρώνουν νέες γυναίκες. Μόνιμη φροντίδα τους να είναι να κρατάνε σταθερή και τακτική επαφή με όλα τα μέλη μας, ενημερώνοντάς τα και αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες για δράση. Να έχουν στον προσανατολισμό τους την προσπάθεια σταδιακής ανάθεσης δράσης στη νέα γυναίκα και μητέρα με βοήθεια και ενθάρρυνση», πρόσθεσε.

Δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Το αίτημα και η διεκδίκηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο συνόδευσε κάθε δράση του προηγούμενου διαστήματος, όπως και τις πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μαζί με την ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς. Οργάνωσαν τις δικές τους αγωνιστικές παρεμβάσεις, με τις σημαίες, τα πανό, τις ανακοινώσεις τους, ακόμα και έξω από στρατόπεδα που είναι ενταγμένα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως έγινε στον Βόλο, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και άλλες δομές.

Μετέφεραν σημαντική πείρα από τις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποίησαν για τις αιτίες του πολέμου. Απευθύνθηκαν με αξιόλογες πρωτοβουλίες σε γονείς, και ιδιαίτερα μητέρες, με επίκεντρο το ερώτημα «πώς συζητάμε με τα παιδιά για τον πόλεμο», οργανώνοντας ταυτόχρονα δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά με επίκεντρο την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

«Δεν συμβιβαζόμαστε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών και μαγνήτης ενδεχόμενων επιθέσεων. Γι' αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ και στάθηκε στην ανάγκη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες να δυναμώσουν την παρέμβασή τους, να συμβάλουν ώστε να μην στοιχηθούν οι γυναίκες πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο, πίσω από κανέναν ιμπεριαλιστικό μηχανισμό.

Συνεχίζοντας και ενισχύοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, το επόμενο διάστημα οι Σύλλογοι και οι Ομάδες προχωρούν σε συνελεύσεις και εκδηλώσεις, με στόχο να ανοίξουν ακόμα πιο πλατιά τη συζήτηση φωτίζοντας την πραγματική αιτία του πολέμου, αποκρούοντας τα ψευδεπίγραφα προσχήματα και προβάλλοντας τις διεκδικήσεις του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα, να μπει τέρμα σε κάθε είδους εμπλοκή, να μην σταλεί κανένα στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε οποιαδήποτε άλλη ιμπεριαλιστική αποστολή ανά τον κόσμο.

Θετικά βήματα στην κοινή δράση με σωματεία και φορείς

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποτυπώθηκαν θετικά βήματα στην προσπάθεια των Συλλόγων και των Ομάδων να οργανώσουν κοινές πρωτοβουλίες με εργατικά σωματεία, φορείς αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών αγροτών. Οι συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 8η Μάρτη οδήγησαν σε μια σειρά περιπτώσεις στην επεξεργασία ενός πιο μακρόπνοου σχεδίου δράσης και πρωτοβουλιών μαζί με σωματεία, με επίκεντρο κλάδους και χώρους δουλειάς που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την προσπάθεια αυτή αποτελούν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών από τη Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη, η κοινή σύσκεψη που έγινε με σωματεία τροφοδότησε νέες πρωτοβουλίες. Σχεδιάζεται η διαμόρφωση ερωτηματολογίου, με το οποίο θα απευθυνθούν στις εργαζόμενες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για τα ζητήματα που τις απασχολούν.

Αντίστοιχα, στις περιοχές της Ημαθίας - Πέλλας η προσοχή έχει στραφεί στις εποχικές εργαζόμενες στον κλάδο των Τροφίμων και στην προσπάθεια για κοινό βηματισμό με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μέσα από το πρίσμα της σχετικής πείρας αναδείχθηκε πως η κοινή δράση που επιδιώκουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ με τα σωματεία δεν εξαντλείται στην οργάνωση μιας εκδήλωσης, αλλά αφορά την επεξεργασία και υλοποίηση ενός κοινού σχεδίου παρέμβασης, την ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο και τις μορφές του σχεδίου αυτού.

Ενα ακόμα πεδίο δράσης που έχει προσφέρει σημαντική πείρα στους Συλλόγους και τις Ομάδες είναι η πολύμορφη έκφραση της αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, η έμπρακτη και μαχητική υποστήριξη του αγώνα τους.

Στην περίπτωση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι δυνάμεις της ΟΓΕ στάθηκαν στο πλευρό τους στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Ομως δεν έμειναν εκεί. Απέναντι στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης, που επιδίωξε να πετάξει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους έξω από τα σπίτια τους στον οικισμό στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, η Ομάδα Λοκρών κάλεσε τις γυναίκες σε συνέλευση. Η δράση της είχε αντίκτυπο στη μεγάλη συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής στις κινητοποιήσεις, έγινε αντίβαρο στην προσπάθεια να υπονομευθεί η ενότητα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος στην Καβάλα έχει βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων στα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια, που μάχονται ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία με μαζικές απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις. Οι Σύλλογοι του Πειραιά έχουν στηρίξει έμπρακτα το Σωματείο εργαζομένων στην COSCO, ενώ στη Νάουσα, μαζί με τη στήριξη των εργαζομένων στη νηματουργία «Βαρβαρέσος», ο Σύλλογος απευθύνθηκε και στις γυναίκες των εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη πείρα αποτελεί σημαντικό εφόδιο για να ανταποκριθούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν στις συνθήκες της εφιαλτικής ακρίβειας, ενώνοντας τη φωνή τους με εργατικά σωματεία, συλλόγους συνταξιούχων, άλλους μαζικούς φορείς και διεκδικώντας μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, στους φόρους, στα είδη πρώτης ανάγκης, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Ηδη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες δίνουν το «παρών» στις Επιτροπές Αγώνα κατά της ακρίβειας που συγκροτούνται στις γειτονιές, με την επίγνωση πως η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο έναν τυπικό συντονισμό, αλλά απαιτεί την ουσιαστικά αναβαθμισμένη παρέμβαση και δράση τους.

Στον απολογισμό της δράσης του προηγούμενου διαστήματος ξεχωρίζουν οι συσκέψεις που οργανώθηκαν με εργαζόμενες στα νοσοκομεία και την Ειδική Αγωγή, οι οποίες κατέληξαν σε πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα

Ξεχωριστό καθήκον που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο είναι να οργανωθεί από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με καλύτερους όρους το άνοιγμα της ΟΓΕ στις φοιτήτριες και η προσπάθεια για κοινή δράση με φοιτητικούς συλλόγους. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από Συλλόγους στη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα έχουν ήδη δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και κοινής δράσης με τις φοιτήτριες στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια.

Με εφόδιο την πείρα αυτή, η Ομοσπονδία έχει θέσει στόχο να πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα απευθυνθεί στις νέες γυναίκες που σπουδάζουν, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, τον ελεύθερο χρόνο, την κοινωνική προστασία της μητρότητας, τα φαινόμενα της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών.

Με βάση τη χρονική συγκυρία, από τον προγραμματισμό της δράσης της ΟΓΕ δεν θα μπορούσε να λείπει το μέτωπο της διεκδίκησης του δικαιώματος των γυναικών και των οικογενειών τους στις καλοκαιρινές διακοπές και την αναψυχή.

«Η ξεκούραση και η αναψυχή είναι απαραίτητες για να αναπληρώσουμε τις σωματικές και ψυχικές μας δυνάμεις. Αντίστοιχα, είναι απαραίτητες για τα παιδιά, για να έχουν ένα διάστημα πραγματικά ξέγνοιαστο για να παίξουν, να κάνουν τις δραστηριότητες που επιλέγουν και τα ευχαριστούν, να κοινωνικοποιηθούν», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, προανήγγειλε πρωτοβουλίες με τις οποίες οι Σύλλογοι και οι Ομάδες θα προβάλουν τις διεκδικήσεις τους και αγωνιστικές δράσεις σε κυβέρνηση και δήμους για το δικαίωμα των γυναικών και των οικογενειών τους στις διακοπές, στην ξεκούραση, στην αναψυχή και των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υποδομές δημιουργικής απασχόλησης, ασφαλείς παιδικές χαρές και παιδικές κατασκηνώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις, συντονίζουμε τα βήματά μας μπροστά στην 8η Μάρτη(2022-02-24 00:00:00.0)
Κάθε γυναίκα της βιοπάλης έχει θέση στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ(2021-12-04 00:00:00.0)
Συνεχίζει τη δράση στους άξονες της καμπάνιας για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών(2017-04-15 00:00:00.0)
Καμπάνια για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών(2017-03-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τη δράση τους σύλλογοι και ομάδες(2013-06-22 00:00:00.0)
Με «πυξίδα» τη δράση και τα συμπεράσματα από αυτή(2013-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ