Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συνεχίζεται η φοροληστεία

Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2013) θα συνεχιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία της 30ής Ιουνίου, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε «καθυστέρηση θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος, όπως και στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος».

Σημαντικό μέρος της φοροληστείας απέναντι στους μισθούς και τις συντάξεις έχει ήδη προχωρήσει μέσω της αυξημένης μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου που διενεργήθηκε στη διάρκεια του 2013 απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων (κατάργηση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου, όσο και του πρόσθετου αφορολόγητου για προστατευόμενα παιδιά, αύξηση συντελεστών φορολόγησης). Παράλληλα, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο, έχει καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των προβλεπόμενων «ελαφρύνσεων» στη βάση των αποδείξεων που προσκόμιζαν τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η «ελάφρυνση» για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα στα 15.000 ευρώ, αναγνωρίζουν ιατρικές δαπάνες μόνο κατά το μέρος τους που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Ετσι, στην περίπτωση που ξόδεψε 800 ευρώ θα υπολογίσουν μόλις 50 ευρώ και αυτά με συντελεστή 10%, με την τελική «έκπτωση φόρου» να υπολογίζεται μόλις στα 5 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις προβλέπεται η υποχρέωση εμφάνισης αποδείξεων λιανικής αξίας στο 25% του οικογενειακού εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που «λείπει».

Στην επικαιρότητα επανέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της κατάσχεσης μέσω τραπεζικών λογαριασμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία ενόψει των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα αποσταλούν μαζικά το επόμενο διάστημα με ακατάσχετο όριο στα 1.500 ευρώ το μήνα και αφορά σε λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων. Ακατάσχετα είναι και τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα καθώς και το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα.

Εξάλλου, για τη θέση της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προορίζεται η Αικ. Σαββαΐδου, στέλεχος στην εταιρεία συμβούλων «PwC-Ελλάς», μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ