Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014 - αριθ. φύλλου: 11876

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Οξυνση της επιθετικότητας σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία

ΣΕΛ.  16
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παχιά λόγια που δεν κρύβουν τους ανταγωνισμούς και την αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα ξεκινάει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ


ΣΕΛ.  3

Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

  • Τα επίσημα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά για τη ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των χρηστών, για την περιθωριοποίησή τους, για τα τραγικά αδιέξοδα, που η κρίση έχει πολλαπλασιάσει.
  • Η εμμονή της κυβέρνησης στην αποτυχημένη πολιτική δεν είναι τυχαία: Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί αφενός αδιαφορεί για τις ζωές των ανθρώπων, όταν μάλιστα αυτές δεν αποφέρουν οικονομικό κέρδος, και αφετέρου γιατί η κατάντια ενός μέρους ανθρώπων αποτελεί φόβητρο για τους υπόλοιπους, για να μη διαμαρτύρονται ενάντια στο σύστημα και την αντιλαϊκή πολιτική, που γεννούν και φουντώνουν τα λαϊκά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης.
  • Το ΚΚΕ παλεύει για να μην υπάρξει συμβιβασμός του λαού και της νεολαίας με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, γιατί γνωρίζει ότι και σήμερα υπάρχει τρόπος να περιοριστεί δραστικά, αρκεί να παρθούν αποφασιστικά μέτρα πρόληψης του φαινομένου.
  • Δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνει η ΚΝΕ. Πρωτοβουλίες από συνδικάτα σε χώρους δουλειάς και παρεμβάσεις φορέων.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «αλλαγές» στην ΕΕ

Πολύς ντόρος σηκώνεται και πάλι από τον αστικό Τύπο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο, για το λεγόμενο «δίδυμο αλλαγής για την Ευρώπη». Πρόκειται για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Είναι οι ίδιοι αστοί «κεντροαριστεροί» πολιτικοί που παρουσιάζονταν από αστικές, σοσιαλδημοκρατικές, αλλά και οπορτουνιστικές δυνάμεις, ως «ανανεωτής και πολλά υποσχόμενος πολιτικός» ο ένας και «άνεμος αλλαγής στην ΕΕ» ο άλλος. Ο λόγος της νέας προβολής είναι ότι τώρα θα θέσουν, λέει, από κοινού το ζήτημα της «αλλαγής κατεύθυνσης της ΕΕ, ώστε η δημοσιονομική πειθαρχία να συνδυαστεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων». Ακόμα, ότι τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας και χαλάρωσης της λιτότητας.

Ομως, η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου είναι η βασική σταθερά σε Ιταλία και Γαλλία, όπως βέβαια και στις άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ολες οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν τη στρατηγική, όπου η εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προϋποθέτει να φτηνύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη, να χτυπηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, και αυτό ανεξάρτητα αν έχουν μεγάλο χρέος ή μνημόνιο και τρόικα. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές που επαγγέλλονται δεν είναι υπέρ του λαού.

Ο Ιταλός «ανανεωτής» Ρέντσι διακηρύσσει ότι δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για το έλλειμμα στο 3%, αλλά θέλει μεγαλύτερη ευελιξία και παράταση χρόνου. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα περικοπών κοινωνικών δαπανών 34 δισ. ευρώ ως το 2016 κι έπεται συνέχεια, προωθεί μέτρα με τα οποία απελευθερώνονται οι απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ εκθειάζει τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» (τα «μίνι - τζομπς» των 300 - 400 ευρώ) αλά Γερμανία, ώστε, όπως λέει, να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία, όπου επίσης στο όνομα του «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος» γίνονται περικοπές 50 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες, που κυρίως αφορούν κοινωνικές δαπάνες. Προωθούνται περιορισμός και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργάτες εκ μέρους των εργοδοτών, όπως και σειράς επιδομάτων που υπήρχαν ως τώρα, νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, απελευθέρωση και ιδιωτικοποιήσεις σε σειρά κλάδους, όπως πρόσφατα στους σιδηρόδρομους. Επίσης προχωράει το «Σύμφωνο Ευθύνης», η συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων», δηλαδή βιομηχάνων και ηγεσιών του συμβιβασμένου κι εργοδοτικού συνδικαλισμού, που προβλέπει «ευελιξία» ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρησης με απελευθέρωση απολύσεων, δυνατότητα απασχόλησης όποτε θέλει ο εργοδότης, με πετσοκομμένα δικαιώματα.

Ολες αυτές οι επιλογές δεν εφαρμόζονται γιατί τις επιβάλλει η «κακιά» Μέρκελ ή η νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές για το κεφάλαιο. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, όπως αυτές των Ρέντσι και Ολάντ για εφαρμογή άλλου διαχειριστικού μείγματος, δεν αφορούν τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Γίνονται στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπου η καθεμιά επιχειρεί να εξασφαλίσει καλύτερη θέση για τα δικά της μονοπώλια.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από αυτές τις ενδοαστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, είναι ότι οι αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης που προωθούνται - και στις οποίες φαίνεται να συγκλίνει μεγάλο μέρος ευρωπαϊκών αστικών δυνάμεων - δεν πρόκειται να αναιρέσουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Δεν πρόκειται να αλλάξουν το χαρακτήρα της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής συμμαχίας, όπως καθορίζεται μέσα από τις διάφορες Συνθήκες και Σύμφωνά της. Οσοι επομένως διαχειριστές ή φερέλπιδες γι' αυτήν τη θέση (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) προβάλλουν λύσεις μέσα στο μαντρί της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο, κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα και σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες.


ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα στον ΟΑΕΔ για τους ανέργους

Προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη στάση του Μετρό στον Αλιμο

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει σήμερα, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


ΣΕΛ.  11


ΑΡΘΡΟ
Κοινωνική Ασφάλιση: Αιτία πολέμου και βήμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

ΣΕΛ.  12   -   13
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Την Παρασκευή και το Σάββατο στο πάρκο ΦΙΞ

ΣΕΛ.  12
Μεγάλη πρόκριση για την Εθνική στους «16»

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  23
Σήμερα η παρουσίαση της έκδοσης για τον Μπρεχτ

Στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Ιωαννίνων - Λόφος Κολωνού)


ΣΕΛ.  21


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org