Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Χωροταξικός σχεδιασμός για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα επί της αρχής και επί των άρθρων, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο καθορίζεται ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ολόκληρης της χώρας. Σήμερα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη» και έρχεται να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, καταργώντας τους όποιους υποτυπώδεις περιορισμούς στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αλλαγή χρήσης γης.

Ελευθερία δράσης του κεφαλαίου

Το νέο χωροταξικό, επίσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα νομοσχέδια όπως το «Νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας - Αττικής και νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης», το «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής» κ.ά., με τα οποία διαμορφώνεται σταδιακά ένα θεσμικό πλαίσιο με το οποίο, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης της χώρας να μετατραπεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό, ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου αλλά και τουριστικός «κόμβος», διασφαλίζει πλήρη ελευθερία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων παντού. Από τα δάση και τις παραλίες της χώρας, μέχρι και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, «χτυπώντας» τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Για παράδειγμα, καταρτίζονται Ειδικά Χωρικά Σχέδια ώστε να καταστούν διάφορες περιοχές κατάλληλες είτε για την οργανωμένη ανάπτυξη παραγωγικών ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας. Ετσι καταργεί την έννοια της «αμιγούς κατοικίας» και εισάγει τη κατηγορία Κατοικίας «Κ1», στην οποία επιτρέπονται από εκθεσιακά κέντρα, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, πάρκινγκ και πρατήρια καυσίμων.

Σε περιοχές που βρίσκονται πάνω σε οδικές αρτηρίες που έχουν εμπορική σημασία δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός για αυτού του είδους τις δράσεις. Ενώ, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και να τους ανοίξει το δρόμο για την χωροθέτησή τους μέσα στον οικιστικό ιστό, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων, καύσης τοξικών στερεών αποβλήτων και ΑΠΕ ως «Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας», όταν μέχρι τώρα ήταν στην κατηγορία της «υψηλής όχλησης»!

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τόνισε ότι «ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι ένα τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι βαθύτατα πολιτικό. Και πάντα μπαίνει το πολιτικό ερώτημα, χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον». Τόνισε ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι άμεσα δεμένος με την πορεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ», «με την ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου για αναζήτηση νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης» που θα του αποφέρουν σίγουρο και γρήγορο κέρδος».

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό. «Το ΚΚΕ ξεκινά από τη θεμελιακή αρχή ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Στόχος και κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα, με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης αλλά και των κοινωνικών υποδομών, των υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες δράσεις. Για να γίνουν όλα αυτά προϋποθέτουν την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη, προϋποθέτουν και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, προϋποθέτουν τη ρήξη με τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την εξουσία τους».

Το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί διαφωνεί με το γενικό πλαίσιό του αλλά, σύμφωνα με τον Π. Λαφαζάνη, για τη διαδικασία «εξπρές» που επέβαλε η κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι βουλευτές επιφυλάχτηκαν να ψηφίσουν στην Ολομέλεια.

Χωροταξικό για την παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι «συμφωνώ ότι η χωροταξία είναι βαθύτατα πολιτική ενέργεια. Βαθειά πολιτική επιστήμη και τέχνη. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος που ρυθμίζεις το χώρο ενέχει μέσα του ισχυρότατα στοιχεία πολιτικών αποφάσεων» και είτε τα χωροταξικά «θα γίνονται με βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας ή θα πας στην αντίπερα όχθη». Ενώ ανακοίνωσε ότι «το υπουργείο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, θα προχωρήσει σε εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας και έτσι θα γνωρίζουμε πού υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις χερσαίες περιοχές της χώρας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org