Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, δηλαδή έξι εκατομμύρια περισσότεροι από τα 45,2 που είχαν καταγραφεί το 2012. Η τεράστια αύξηση αποδίδεται κυρίως στον πόλεμο της Συρίας, ο οποίος, μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, είχε εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Στην αύξηση των προσφύγων συνέβαλαν, επίσης, οι πόλεμοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν. Στο σύνολό τους, πρόκειται για μέτωπα όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάνουν έμμεση ή άμεση στρατιωτική επέμβαση, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Οι ίδιες κυβερνήσεις που πυροδοτούν την προσφυγιά, θωρακίζουν τα σύνορα, πνίγουν τους μετανάστες στη θάλασσα και στο εσωτερικό των χωρών τους, υποδαυλίζουν το μίσος ότι οι ξένοι φταίνε για όσα βιώνει ο λαός...

Με ξένα κόλλυβα...

«Δυναμισμό και μαζικότητα, σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις, είχε η χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία καλούσαν συλλογικότητες ανέργων, εργατικές λέσχες, συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Αττική». Τα παραπάνω έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο χτεσινό της φύλλο. Συνόδευσε ωστόσο το αναλυτικό της ρεπορτάζ με μια φωτογραφία από ...άλλη κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία που επέλεξε προέρχεται από την κινητοποίηση που οργανώθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Μεταφορών, με αίτημα φτηνές συγκοινωνίες για το λαό, μετά από πρωτοβουλία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και με τη συμμετοχή σωματείων και ενώσεων συνταξιούχων, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Παρόλα αυτά, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν υπάρχει ούτε μια απλή αναφορά στην κινητοποίηση αυτήν. Πήραν μόνο τη «χάρη» της φωτογραφίας για να δημιουργήσουν συγχύσεις και να παραπληροφορήσουν τους αναγνώστες τους.

Διευκρινίσεις

«- Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο διευθυντής του "Brookings", Μπιλ Ανθόλις, προσφωνώντας πέρυσι τον κ. Τσίπρα, του ζήτησε να εξηγήσει τι σημαίνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να διεκδικεί την εξουσία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια σημαντική πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Πήγαν πολύ καλά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Κέρδισαν μία πολύ σημαντική περιφέρεια, την Αττική. Παρακολουθούμε τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρεθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα διαφορετικών οργανώσεων, οπότε υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι. Υπό αυτήν την έννοια είναι κατανοητό ότι ο αρχηγός του κόμματος προσπαθεί να εξηγήσει μερικά πράγματα, γιατί πολύς κόσμος έχει ερωτήματα"». (Από τη συνέντευξη στην «Καθημερινή» 22/6/2014 του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα). Περισσότερες διευκρινίσεις ζητούν οι Αμερικάνοι, που, όπως είναι φανερό, δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε σίγουροι πως θα τις έχουν, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του «ανήκομεν εις την δύσιν»...

Υποκρισία...

«Ο υπότιτλος του ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού θριαμβολογεί ότι υπογράφτηκαν συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Το ρεπορτάζ μάς πληροφορεί ότι, πέραν από το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στα λιμάνια, τα τρένα και την Ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος των 6,5 δολ. αφορά τη χρηματοδότηση Ελλήνων εφοπλιστών για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το όφελος για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι οι εφοπλιστές εξακολουθούν να μη φορολογούνται. Και επιπλέον μεγάλο μέρος του ελληνόκτητου στόλου δε φέρει την ελληνική σημαία, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων στα πληρώματα μειώνεται, καθώς και οι αποδοχές τους» («Αυγή», 22/6/2014).

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι δεν ξέρει, ότι δε γνωρίζει πως «ελληνική οικονομία» είναι τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών, εφόσον τους ανήκουν τα εργοστάσια, τα καταστήματα, τα καράβια, οι υποδομές κλπ. Για την ανάκαμψη αυτής της οικονομίας κόπτεται και ο ίδιος, απλώς κοροϊδεύει το λαό ότι θα βάλει όρους, ότι θα δώσει κίνητρα στους εφοπλιστές για να έχουν ελληνική σημαία, ελληνικά πληρώματα κλπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις Γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1826 Στη μάχη του Διρού οι, οπλισμένες με δρεπάνια, Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους, στα στενά του Αρμυρού, Μανιάτες. Μετά από αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.

1876 Στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6/1876), οι Ινδιάνοι Ντακότα, Τσεγιέν και Αράπαχο, κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του. Πρόκειται για μια από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά το «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού», το 1876.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα, σχηματίζοντας κυβέρνηση στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων, των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Νάουσα, απομονώνουν τη γερμανική φρουρά και παίρνουν από το εργοστάσιο Λαναρά 220 φορτία ύφασμα, ρουχισμό και κουβέρτες.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης, ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα. Στις 27/6 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη της Νότιας Κορέας, διεθνοποιώντας έτσι την πολεμική σύγκρουση. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τελικά, ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή ανακωχής (27/7/1953) και τη διατήρηση των συνόρων των δύο κρατών στο ύψος του 38ου Παραλλήλου. Το κόστος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικό. Σε σχεδόν 3.000.000 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- και των αδιάκριτων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών βορειοκορεατικών πόλεων από την αεροπορία των ΗΠΑ.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1969 Στο Παρίσι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην παροχή όπλων στη Χούντα από τη Γαλλική κυβέρνηση.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org