Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014 - αριθ. φύλλου: 11874

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ ιεραρχεί την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε κυριακάτικη εφημερίδα


ΣΕΛ.  7
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε πρώην ΕΣΣΔ και Μ. Ανατολή

ΣΕΛ.  5

Μονόδρομος η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Το ΚΚΕ ενάντια στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

  • Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της Ενέργειας.
  • Είναι συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους όμως και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στην με οποιοδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αιτία πολέμου» το Ασφαλιστικό

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι η κυβέρνηση «κόβει νέο κουστούμι» για το Ασφαλιστικό, ετοιμάζει νέο «γιουρούσι» στις συντάξεις και τις παροχές των Ταμείων.

Το ανακοινωθέν των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, για τις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία συνδέονται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αλλά και η υπόδειξη στα κράτη - μέλη να «καλύψουν το χάσμα» μεταξύ του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης και των ανώτατων θεσμοθετημένων ορίων, προοιωνίζονται νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, πάνω και από το 67ο έτος.

Με προκλητικές δηλώσεις περί δήθεν «προνομιακών» ασφαλισμένων και συνταξιούχων, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2% τουλάχιστον, από τον επόμενο μήνα και την εξίσου αιματηρή λεηλασία των εφάπαξ.

Ειδικά για τα εφάπαξ, ο νέος μαθηματικός τύπος, τον οποίο «επεξεργάστηκε» η κυβέρνηση, θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που συνταξιοδοτούνται μετά την 1/9/2013, σε τεράστιες απώλειες.

Απ' όλα αυτά, ένα είναι βέβαιο: Αν δεν υπάρξει ξεσηκωμός, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη μοίρα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ολα δείχνουν ότι η προπαγάνδα περί «βιωσιμότητας του συστήματος» θα γίνει και πάλι ο πολιορκητικός κριός, για να χτυπηθούν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Αυτόν το ρόλο θα παίξουν και οι αναλογιστικές μελέτες που ετοιμάζονται, αλλά και η μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση στο ΚΕΠΕ.

Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και ΕΕ μυρίζονται αίμα! Ακόμα και αυτές οι γλίσχρες συντάξεις που αποδίδει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, θεωρούνται «υψηλές» και κοστοβόρες για το κράτος. Τα 2,3 δισ. ευρώ, που κάθε μήνα καταβάλλονται στα 2,650 εκατομμύρια συνταξιούχους, αποτελούν «μεζέ» και πρώτης τάξης ορεκτικό για τους κεφαλαιοκράτες. Το ίδιο και όσα αποθεματικά απέμειναν - μετά από τόσα χρόνια λεηλασίας - στα Ταμεία.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι καραδοκούν να κυριαρχήσουν στον τομέα της Ασφάλισης, με ιδιωτικά πακέτα και με τη βούλα των νόμων, όπως αυτός για τα επαγγελματικά Ταμεία.

Την ίδια ώρα που μιλάνε προκλητικά για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, απαλλάσσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις από τις εισφορές τους και σταθερά μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση. Η λεηλασία των αποθεματικών συνεχίζεται προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, με τελευταίο κρούσμα το «κούρεμα» με το PSI.

Στον αντίποδα, οι συντάξεις όχι μόνο δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, αλλά το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνουν κάτω από 500 ευρώ μεικτά, ενώ οι συντάξεις υπολείπονται από τις εισφορές που κατέβαλαν στον ασφαλιστικό τους βίο.

Γίνεται φανερό ότι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων βρίσκονται μπροστά σε μια νέα αντιλαϊκή θύελλα. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο με τις συντάξεις και τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Οι «εγγυήσεις» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν έχουν ούτε την αξία του χαρτιού όπου τις γράφουν.

Εγγύηση πραγματική είναι μόνο ο κοινός αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η μεγάλη κινητοποίηση, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, αποτελεί συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαζική η συμμετοχή των νέων

Εκατοντάδες νέοι επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΤΕΙ της ΚΝΕ στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο.

Την Παρασκευή, την παρουσίαση του βιβλίου του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» έκανε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  16  -  17

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κανένας συμβιβασμός με τον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών


ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Το ΚΚΕ στο πλευρό των αγροτών που έπληξε η χαλαζόπτωση

ΣΕΛ.  14
Την Πέμπτη η εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης για τον Μπρεχτ

ΣΕΛ.  21
Καταδικάστηκαν απεργοί ναυτεργάτες στη Θάσο

ΣΕΛ.  15
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαίτησαν φτηνότερες συγκοινωνίες για το λαό

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Μεταφορών. Η κυβέρνηση απέρριψε όλα τους τα αιτήματα. Η οργάνωση και η ανάπτυξη αγώνων σε ταξική κατεύθυνση είναι μονόδρομος ακόμα και για τη διεκδίκηση στοιχειωδών μέτρων ανακούφισης του λαού.


ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org