ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Απαίτησαν φτηνότερες συγκοινωνίες για το λαό

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Μεταφορών. Η κυβέρνηση απέρριψε όλα τους τα αιτήματα

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Η οργάνωση και η ανάπτυξη αγώνων σε ταξική κατεύθυνση είναι μονόδρομος ακόμα και για τη διεκδίκηση στοιχειωδών μέτρων ανακούφισης του λαού. Αυτό επιβεβαιώθηκε πέρα για πέρα και στη χτεσινή διαμαρτυρία για τις τιμές των εισιτηρίων που έγινε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, εκπροσώπων των συνταξιούχων, σωματείων και εργαζομένων από διάφορους κλάδους.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να καταγγείλουν τη δήθεν «μείωση» στις τιμές των εισιτηρίων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να απαιτήσουν μέτρα για την πραγματική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των ανέργων και της νεολαίας. Αλλά και μέτρα που ανταποκρίνονται στην ανάγκη για σύγχρονες, φτηνές, τακτικές και ασφαλείς αστικές συγκοινωνίες, με ευθύνη του κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε:

-- Να μειώσει την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στα 1,20 ευρώ (από 1,40) και ταυτόχρονα το χρόνο ισχύος του από τα 90 στα 70 λεπτά της ώρας.

-- Την κατάργηση της μηνιαίας κάρτας για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, που σήμερα κοστίζει 20 ευρώ. Αντικαθίσταται από τη νέα ενιαία κάρτα για όλα τα Μέσα, αξίας 30 ευρώ, από 45 που κοστίζει σήμερα.

-- Την ένταση των ελέγχων για τον περιορισμό της λεγόμενης «εισιτηριοδιαφυγής», ενώ από τις αρχές Σεπτέμβρη θα τοποθετηθούν περιστρεφόμενες μπάρες στην πόρτα εισόδου των λεωφορείων όπου πλέον η επιβίβαση θα γίνεται μόνο από την πόρτα του οδηγού.

-- Την ενίσχυση της εμπλοκής ιδιωτών μέσω του «ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Απέρριψε τα πάντα

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, έγινε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Νίκο Σταθόπουλο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα κύρια έσοδα των συγκοινωνιών προέρχονται άμεσα από τις τσέπες του λαού, την ίδια στιγμή που η κρατική επιδότηση μειώνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, είπε πως στην Αθήνα από τα εισιτήρια των επιβατών εισπράττονται περίπου 260 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για φέτος είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ και μειώνεται συνεχώς (πέρσι δόθηκαν 140 εκατ.). Δηλαδή, οι συγκοινωνίες χρηματοδοτούνται κατά 72% από τους ίδιους τους επιβάτες.

Σημείωσε ακόμα πως η όποια εξοικονόμηση «κόστους» στις συγκοινωνίες τα τελευταία χρόνια, έγινε κυρίως από τις περικοπές μισθών των εργαζομένων σε αυτές. Οπως ισχυρίστηκε ο γραμματέας, δεν μπορούν να παρθούν μέτρα που να ανακουφίζουν πραγματικά το λαό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση απέρριψε ακόμα και το αίτημα να παραμείνει στα 90 λεπτά ο χρόνος ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου, όταν μειωθεί στα 1,20 από 1,40 ευρώ και να μην περιοριστεί στα 70 λεπτά της ώρας, όπως προβλέπεται.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ανέργων, που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τα εισιτήριά τους στην περιπλάνηση για να βρουν δουλειά, ο Ν. Σταθόπουλος το παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας.

Τέλος, σε επισήμανση στελέχους του ΠΑΜΕ ότι το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το σύστημα διαμόρφωσης της τιμής του εισιτηρίου με βάση την απόσταση που διανύει ο επιβάτης, ο γενικός γραμματέας δεν απέκλεισε μια τέτοια περίπτωση. Παραδοχή που δείχνει πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή «διαζωνικής χρέωσης», κάτι που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους μετακίνησης στον αστικό ιστό.

Τα αιτήματα του ταξικού κινήματος

Η αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα στο υπουργείο απαιτώντας μεταξύ άλλων: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην Εφορία. Αμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία 600 παροπλισμένων οχημάτων, που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Καμία απόλυση, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Μετρό.

Επίσης, άρση της πολιτικής επιστράτευσης για τους εργαζομένους του κλάδου και κάθε άλλου κλάδου. Προσλήψεις για να βελτιωθεί η κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη στάση του Μετρό στον Αλιμο. Να διεκδικήσουν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους άνεργους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και αύξησή του στα 600 ευρώ. Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή του. Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών των ανέργων για δωρεάν κατασκηνώσεις. Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί οικοδόμου. Επαναλειτουργία του ΟΕΚ και κατασκευή φτηνών εργατικών κατοικιών.

Ο

ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ: Την αναστολή της απεργίας τους ύστερα από 39 μέρες αποφάσισαν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι εργαζόμενοι του Καζίνο Λουτρακίου, σε γενική τους συνέλευση, με 255 ψήφους υπέρ, 143 κατά και 10 λευκά. Οι εργαζόμενοι απεργούσαν ενάντια στις νέες μειώσεις που πρότεινε η διοίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ από τις 28 Μάη η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε ανταπεργία. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε τοπικά μέσα συνδικαλιστές από την πλειοψηφία του σωματείου, η απόφαση για αναστολή της απεργίας έχει στόχο να δώσει το περιθώριο στην εργοδοσία «μέχρι τις 30/6 να αποδείξουν ότι θα πράξουν το αυτονόητο για την επιβίωση της επιχείρησης»...

ΠΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, χτες κλήθηκαν και κατέθεσαν στην Αστυνομία τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου. Η κλήση σε απολογία των συνδικαλιστών έγινε στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία, μετά από μηνυτήρια αναφορά του διορισμένου διοικητή του νοσοκομείου, προκειμένου να διερευνηθεί αν λόγω της απεργίας υπήρξαν κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή ασθενών. Χτες, στο ΠΝΛ συνεχίστηκαν η απεργία των γιατρών ΕΣΥ και η επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων. Σήμερα, σε συνέλευση, θα συζητηθούν και θα παρθούν αποφάσεις για την πορεία της κινητοποίησης.

ΣΕΕΕΝ: Συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προχωρά με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», γνωστή ως «μικρή ΔΕΗ», οργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία. Συσκέψεις θα γίνουν: Στην Πτολεμαΐδα, σήμερα Τρίτη 24 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Φλώρινα, αύριο Τετάρτη 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην Κοζάνη, Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καταγγέλλει «την εργασιακή ομηρία και οικονομική εξαθλίωση 3.600 εργαζόμενων, οι οποίοι με τις υπάρχουσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης παραμένουν επί 6 έως 9 μήνες απλήρωτοι και μάλιστα εργαζόμενοι οι οποίοι προσφέρουν ανελλιπώς τις υπηρεσίες τους σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος».

ΞΑΝΘΗ: Σε μαζική συμμετοχή στην 3ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρυχθεί για σήμερα ενάντια στην αξιολόγηση και στη συγκέντρωση στις 8 το πρωί έξω από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Η στάση εργασίας προκηρύχθηκε από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση γίνεται στην Αντιπεριφέρεια, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνει σεμινάριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Εξάλλου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης ζητά άμεσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίσει ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του δε θα στείλουν καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων.

ΟΓΕ: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γυναίκα και ΕΕ», η ΟΓΕ καλεί στην παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», που θα πραγματοποιηθεί στο κινηματοθέατρο «ΑΣΤΡΟΝ», στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, σήμερα Τρίτη 24 Ιούνη, στις 8 μ.μ.

ΗΛΠΑΠ: Στάση εργασίας αύριο Τετάρτη, από τις 10.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. κήρυξε η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ