ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση για την παρουσίαση έκδοσης για τον Μπρεχτ

Εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2013, θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στο Ανοιχτό θέατρο Κολωνού (Καπανέως και Ιωαννίνων - Λόφος Κολωνού). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης της Πέμπτης είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και περιλαμβάνει:

Στο Α' ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης:

Μουσική παράσταση: κείμενα Μπ. Μπρεχτ - μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου.Σκηνοθετική Επιμέλεια:Κώστας Καζάκος.Ενορχήστρωση:Στέφανος Χατζηαναγνώστου.Διαβάζουν οι ηθοποιοί:Κώστας Καζάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη.Τραγουδούν:Σύλβια Καπερνάρου, Θοδωρής Καρέλλας, Ερση Φτούλη.Παίζουν οι μουσικοί:Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (Φλάουτο).

Ακόμα, θα ακουστούν τα ακόλουθα μελοποιημένα ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Χανς Αϊσλερ και Θάνου Μικρούτσικου:

  • Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Θ. Μικρούτσικος)
  • Ποτάμι ο Μολδάβας (Χ. Αϊσλερ)
  • Η μπαλάντα του έμπορα (Θ. Μικρούτσικος)
  • Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου (Θ. Μικρούτσικος)
  • Το τραγούδι της ενότητας (Χ. Αϊσλερ)
  • Το τραγούδι της αλληλεγγύης (Χ. Αϊσλερ)

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός ότι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά προσαρμοσμένα στα ελληνικά, σε μουσική Χανς Αϊσλερ: Το τραγούδι μιας Γερμανίδας μάνας (Χ. Αϊσλερ). Εγκώμιο στη μάθηση (Χ. Αϊσλερ). Εγκώμιο στη διαλεκτική (Χ. Αϊσλερ).

Θα διαβαστούν τα ποιήματα: «Ο φωτισμός», «Δίκαια κυνηγημένος», «Η εξαίρεση και ο κανόνας», «Αυτή η ανεργία», «Εγκώμιο στη μάθηση», «Θέατρο, τόπος ονείρων», «Εγκώμιο στη διαλεκτική».

Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα έργα του Μπρεχτ: «Η Μάνα», «Μικρό όργανο για το θέατρο», «Ιστορίες του κ. Κόινερ», καθώς και από τη συλλογή κειμένων του με τίτλο «Για την τέχνη και την πολιτική».

Στο Β' ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης:

Θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Στο Γ' ΜΕΡΟΣ της εκδήλωσης:

Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μπ. Μπρεχτ. «Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα». Μία παραγωγή του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για το Επιστημονικό Συνέδριο, 2013.

  • Πληροφορίες για την πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης:

Τρόλεϊ 12 (Ζάππειο - Περιστέρι) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή Α13 (Ομόνοια - Κηπούπολη) - στάση Αρμονία (επί της Λένορμαν).

Λεωφορειακή Γραμμή (κυκλική) 057 (Ομόνοια - Λόφος Σκουζέ) - στάση Ηλέκτρας.

Ο πλησιέστερος σταθμός Μετρό είναι αυτός του Μεταξουργείου.

«Συνέντευξη με την Δανάη»

Στιγμές από τη ζωή της Δανάης, της πρωθιέρειας του ελαφρού τραγουδιού, της ερμηνεύτριας του Αττίκ και του Χαιρόπουλου μέσα από τα τραγούδια της και τους ανθρώπους που αγάπησε... θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι θεατές κάθε Πέμπτη, από τις 26 του Ιούνη, στο Προαύλιο του Μπάντμιντον, στην παράσταση «Συνέντευξη με την Δανάη» της Ευσταθίας. Ενα studio της τηλεόρασης. Ενας δημοσιογράφος. Μια μπάντα. Προγραμματισμένη συνέντευξη για μια τραγουδίστρια από τα παλιά. Την Δανάη. Ο δημοσιογράφος γνωρίζει ελάχιστα για εκείνη. Μόνη του πηγή πληροφοριών οι σημειώσεις του...

«Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1913 στην Αθήνα. Τα παιδικά της χρόνια, όμως, τα πέρασε στη Γαλλία. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με το ελαφρό τραγούδι και σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική μουσική. Τραγούδησε όλους σχεδόν τους συνθέτες της εποχής, από τον Χαιρόπουλο μέχρι τον Γιαννίδη, αλλά ξεχώρισε ως ερμηνεύτρια του Αττίκ. Την περίοδο της Κατοχής, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, που την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Ενταγμένη στο ΕΑΜ, έκρυβε συναγωνιστές της, οργάνωνε συσσίτια, τραγουδούσε στα νοσοκομεία. Την περίοδο της δικτατορίας έζησε στη Χιλή, όπου διετέλεσε καθηγήτρια φωνητικής στο Ωδείο και καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Γνώρισε προσωπικά και μετέφρασε στα Ελληνικά το μείζον έργο του Πάμπλο Νερούδα "Κάντο Χενεράλ". Εγραψε περισσότερα από 300 τραγούδια, πολλά σε στίχους δικούς της και πολλά βιβλία, ενώ ασχολήθηκε και με μεταφράσεις. Μεταξύ άλλων, μετέφρασε ελληνικά δημοτικά τραγούδια στα ισπανικά και ποιήματα στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα». Η εγγραφή είναι έτοιμη να αρχίσει. Ολοι είναι στη θέση τους. Τα φώτα ανάβουν. 3 - 2 - 1, πάμε! Και η ιστορία αρχίζει...

Σκηνοθεσία - Απόδοση: Δημήτρης Μαλισσόβας. Μουσική διεύθυνση: Δαυίδ Ναχμίας. Σκηνικά - Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα - Χριστίνα Πανοπούλου. Χορογραφίες: Αννα Πολύζου. Παίζουν: Αννα Φόνσου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ευσταθία.

«Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»

Με κεντρικό σύνθημα «Η ψυχαγωγία, η πρόσβαση στον Πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Γράμματα είναι δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα», ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνουν συναυλία με δωρεάν είσοδο για το κοινό, την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στο Παλαιό Φάληρο, στην παραλία Μπάτης. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν με τη συμμετοχή τους γνωστοί καλλιτέχνες. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή οι: Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Σαρρής και Πάνος Μπούσαλης.

Εκθεση ζωγραφικής σπουδαστών

Εκθεση ζωγραφικής των σπουδαστών των τμημάτων ζωγραφικής του Δήμου Νέας Ιωνίας πραγματοποιείται από αύριο Τετάρτη 25 Ιούνη έως την 1η Ιούλη, στο Παναιτώλιο Αλσούπολης. Οι ώρες της έκθεσης είναι από τις 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Τα μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης στο Δήμο Νέας Ιωνίας κάνει ο δάσκαλος Δημήτρης Βάρβογλης, απόφοιτος της ΑΣΚΤ και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Οι μαθητές, μέσω των εικαστικών Τεχνών και των μαθημάτων δημιουργικής απασχόλησης, καλύπτουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, ψυχαγωγούνται, καλλιεργούν κριτήρια για την Τέχνη, μαθαίνουν για την πολιτιστική κληρονομιά μας, απαλλάσσονται έστω και στιγμιαία από το άγχος και την αγωνία της καθημερινότητας, ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται, συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ