Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δήλωση για «εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης»

Επισφράγισμα των επιχειρησιακών συμφωνιών που «κλείστηκαν» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ήταν η «κοινή δήλωση» που υπέγραψαν χτες ο Αντ. Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του «για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» των δύο χωρών.

Η «κοινή δήλωση» περιέχει 14 σημεία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει αυτό που προβλέπει ότι «τα δύο μέρη συμφωνούν να προωθήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης Συμφωνίας Επενδύσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ και να πραγματοποιήσουν κοινή μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος επιλύσεως των εμπορικών διενέξεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεως».

Παρότι η σημασία της συγκεκριμένης τοποθέτησης έχει προφανώς ευρύτερο χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά τις άμεσες εξελίξεις, στο σημείο αυτό «καθρεφτίζεται» και το «πρόβλημα» που έχει ανακύψει με την καθυστέρηση της έγκρισης από την Κομισιόν του «φιλικού διακανονισμού» COSCO και ΟΛΠ, που προσφέρει και νέα προνόμια στον κινεζικό όμιλο, όπως η επέκταση των εγκαταστάσεών του (προβλήτας ΙΙΙ) και η απαλλαγή από τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τον ΟΛΠ, στα οποία αντιδρούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Στην «κοινή δήλωση» προβλέπεται ακόμα ότι «τα δύο μέρη αντιτίθενται στον κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις» και ότι «θα προωθήσουν τη διμερή θαλάσσια συνεργασία τους» που φτάνει μέχρι «στον τομέα της εξερεύνησης και της αξιοποίησης των θαλάσσιων ορυκτών πόρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ