Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο δίδυμο Γιούνκερ - Σουλτς κατέληξε το αλισβερίσι CDU - SPD

Στην ψήφιση του πρώτου για την προεδρία της Κομισιόν και του δεύτερου για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου συμφήνησαν οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες

Σε μια νέα εξέλιξη στα παζάρια των αστικών δυνάμεων για τη διανομή των πόστων στα όργανα της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε χτες ότι οι συγκυβερνώντες στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν και του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με το αλισβερίσι αυτό, ο Σουλτς αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν.

Εάν ο Σουλτς είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωβουλής, «τότε οι Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα τον στηρίξουν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Εσθονό πρωθυπουργό, Τ. Ρόιβας.

Ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες που περιλαμβάνει τη στήριξη, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άξονα Γιούνκερ - Σουλτς απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», συνέχισε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γκάμπριελ, παραπέμποντας στις πιέσεις που ασκούνται από άλλες χώρες, όπως Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και αφορούν σε διαφορετικές στοχεύσεις, αντικρουόμενα προτάγματα ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Επιπλέον, το SPD δεν θα διεκδικήσει τη θέση του επιτρόπου της Γερμανίας στην Κομισιόν αλλά θα δεχτεί έναν χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω απροκάλυπτο αλισβερίσι επιβεβαιώνει ότι πίσω από τη συζήτηση για το ποια πρόσωπα θα λάβουν τα ανώτατα αξιώματα στα ευρωενωσιακά όργανα, βρίσκονται οι συνολικότερες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, οι προσπάθειες κάθε αστικής τάξης να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Θυμίζουμε ότι σε αυτό ακριβώς το πάρε - δώσε των μονοπωλίων, ενεργή εμπλοκή είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, όσο και με την παρέμβασή του μετά τις ευρωεκλογές υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ