Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Αλλεπάλληλα διαβούλια εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών

Αλλεπάλληλα διαβούλια διεξάγονται αυτές τις μέρες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της επιχείρησης προώθησης μονοπωλιακών συμφερόντων σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη και της ολόπλευρης επίθεσης σε λαούς και δικαιώματα. Την ελληνική κυβέρνηση, που επιδιώκει συμμετοχή στις εξελίξεις προς αναβάθμιση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, εκπροσωπεί στις συναντήσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή, διεξάγεται στο Λουξεμβούργο Ατυπο Δείπνο Υπουργών Εξωτερικών ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Τη Δευτέρα, το πρωί, συνεδριάζει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, ενώ αργότερα συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου, παρουσία του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα. Στη συνέχεια, θα εξετασθούν ζητήματα «Νότιας Γειτονίας» (δηλαδή το σχέδιο διείσδυσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Αφρική), με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη και την κατάσταση στη Συρία. Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, θα συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ - Μαυροβουνίου και κατόπιν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη του οποίου περιλαμβάνονται: Το διαβόητο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (κομμάτι των μηχανισμών μόνιμης εποπτείας και των μνημονίων διαρκείας που επιβάλλονται σε όλα τα κράτη - μέλη), η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου (για την εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής), καθώς και η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας (η προώθηση και προάσπιση με κάθε μέσο των μονοπωλιακών συμφερόντων της ΕΕ σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη). Στο Συμβούλιο θα εξετασθούν, επίσης, ζητήματα διεύρυνσης και ειδικότερα η «Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» με την Αλβανία. Επίσης, θα προετοιμαστεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται 26-27 Ιούνη στις Βρυξέλλες, με την οποία λήγει η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ

Το απόγευμα της Τρίτης, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η «επιδεινούμενη» (όπως χαρακτηρίζεται επισήμως) κατάσταση στο Ιράκ.

Την Τετάρτη συνέρχεται η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνονται: Οι μελλοντικές σχέσεις της Συμμαχίας με το Αφγανιστάν (όπου ενώ υποτίθεται ότι λήγει εκεί η παρούσα ΝΑΤΟική επιχείρηση ISAF, ήδη στα σκαριά άλλη υπάρχει νέα επιχείρηση). Η ανάπτυξη των «αμυντικών δυνατοτήτων» των εταίρων. Η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, της δυνατότητας δηλαδή δυνάμεων από διαφορετικά κράτη - μέλη μέσα από συνεχείς συνεκπαιδεύσεις, να μάθουν να επιχειρούν από κοινού ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Τις εργασίες του Συμβουλίου θα απασχολήσουν, επίσης: Οι σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, με γνωστές τις ενδο-ΕΕ αντιθέσεις για το ζήτημα, καθώς άλλα κράτη - μέλη επιμένουν στη στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, ενώ αστικές τάξεις άλλων χωρών θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται καλύτερα σε μια πιο ...αυτόνομη πορεία. Αλλο κεντρικό θέμα θα είναι η εφαρμογή «μέτρων υποστήριξης» της λυκοσυμμαχίας προς την Ουκρανία, καθώς και η «προοπτική» των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ