Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYBEΡΝΗΣΗ
Αλλη σύνθεση, ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Μετά την αποπροσανατολιστική για το λαό ονοματολογία δύο και πλέον βδομάδων, την καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων ότι δήθεν κάτι μπορεί να αλλάξει στη σκληρή καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων, το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στόχος της οποίας παραμένει η υλοποίηση βαθιά αντιλαϊκών μέτρων, των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικότερες αλλαγές προσώπων, τη θέση του αποχωρούντα από το υπουργείο Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος φαίνεται ότι μετακομίζει στην Τράπεζα της Ελλάδας) καταλαμβάνει ο επίσης «τεχνοκράτης», οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης.

Στις ενδο-κυβερνητικές ισορροπίες, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τέσσερα υπουργεία (Εξωτερικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και το Παιδείας που πήρε τώρα αντί του Αγροτικής Ανάπτυξης). Υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανεξαρτητοποιημένος παλαιότερα από το ΠΑΣΟΚ και επανακάμψας τώρα στο «ΠΑΣΟΚ - Ελιά», στα πλαίσια της γενικότερης διαδικασίας αναπαλαίωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και της συνολικότερης προσπάθειας διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής στήριξης της κυβέρνησης.

Μνημόνια διαρκείας για το λαό

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τα όσα είπε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ήταν χαρακτηριστικά:

«Ο,τι πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, οφείλεται πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα στις θυσίες του Ελληνικού λαού. Οφείλεται όμως και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση», είπε, κάνοντας σαφές ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα επιβάλει και νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς του «να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές (...) να θεμελιώσουμε την Ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις. Χωρίς να ξανακυλήσουμε σε ελλείμματα», δείχνοντας ότι συνεχίζονται και επιταχύνονται ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση και των τελευταίων κοινωνικών δαπανών.

Μιλώντας δε για διόρθωση «αδικιών» έταξε «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα εξασφαλίσει και μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και μεγαλύτερες αποδοχές για τους μισθωτούς. Ετσι θα έχουμε την πρώτη, έστω και μικρή, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εδώ και τέσσερα χρόνια! (...) μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα». Πέρα από το γεγονός ότι εξασφαλίζει νέες εισφοροαπαλλαγές για μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, προσπαθεί να παρουσιάσει το τελειωτικό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της παραπέρα μείωσης των εσόδων τους... ως κέρδος για τους εργαζόμενους!

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα ανακοινωθεί «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φορολογικών βαρών στα επόμενα χρόνια, φοροαπαλλαγές που στην ουσία θα ευνοήσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, όπως τόνισε, για να «υποχωρήσουν οι φορολογικοί συντελεστές στα επόμενα χρόνια», δεν πρέπει «να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα», που προέκυψαν από το ξεζούμισμα του λαού...

Εμφάνισε, επίσης, ως πρόταγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποσιωπώντας ότι όσες δημιουργούνται είναι με μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, ενώ προανήγγειλε, τέλος, «αλλαγές και στη διοίκηση του Δημοσίου», παρουσιάζοντας την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου ως κάτι που θα ωφελήσει το λαό.

Στη δική του τοποθέτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, ισχυρίστηκε ότι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων «ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα (...) επέλεξε την ολοκλήρωση της συλλογικής εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση».

«Νέα μέτρα λιτότητας δείξαμε ήδη ότι αποκλείονται» και «η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο», υποστήριξε στη συνέχεια, παρακάμπτοντας τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας που ισχύουν από 1/1/2014 σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου ότι «το θέαμα μιας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες», με την οποία ζητά ουσιαστικά μια για το θεαθήναι αραίωση των επιτόπιων ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων που έτσι κι αλλιώς έχουν συναποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ - ΔΝΤ.

Εθεσε, τέλος, ως στόχο την περιλάλητη «επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», συζήτηση - διαπραγμάτευση την οποία εταίροι και δανειστές παραπέμπουν για το φθινόπωρο, και δήλωσε ότι «θα γίνει με παραμετρικές αλλαγές, όπως λέμε, σε σχέση με τις λήξεις, σε σχέση με τα επιτόκια».

  • Στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών εισήχθη το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με γαστρεντερικά ενοχλήματα. Οπως ανακοινώθηκε, «από το γενόμενο κλινικό και παρακλινικό έλεγχο δεν προέκυψε τίποτα το παθολογικό. Εγένετο για προληπτικούς λόγους στεφανιογραφία, η οποία δεν ανέδειξε κάποιο πρόβλημα». Ο Βενιζέλος εξήλθε το μεσημέρι της Τρίτης και μετείχε στη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ