Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣ
Από τις 17 Ιούνη παραλαμβάνουν την αντιλαϊκή σκυτάλη

Με αμείωτη ένταση προωθείται για ψήφιση σειρά νομοθετημάτων για λογαριασμό του κεφαλαίου

Από τις 17 Ιούνη ξεκινούν τις εργασίες τους τα Θερινά Τμήματα της Βουλής, παίρνοντας τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο, μετά την αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στις 17 Ιούνη αρχίζει τις εργασίες του το Α' Θερινό Τμήμα, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 10 Ιούλη. Οι εργασίες του Β' Θερινού Τμήματος ξεκινούν στις 22 Ιούλη, ενώ του Γ' ξεκινούν στις 2 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνονται στις 3 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε κάθε Θερινό Τμήμα «μετέχει το ένα τρίτο του όλου αριθμού των βουλευτών», ενώ κάθε Τμήμα «συγκροτείται ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξαρτήτων». Ορίζεται ότι «η σύνθεση του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής αλλάζει περιοδικά με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισόχρονη, κατά το δυνατό, συμμετοχή σε αυτό όλων των βουλευτών», ενώ όπως διευκρινίζεται από τα άρθρα 29 και 30 του Κανονισμού, το κάθε ένα από τα τρία Θερινά Τμήματα απαρτίζεται από 100 βουλευτές και για τη λήψη απόφασης χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων, «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των μελών του». Στην Ολομέλεια, ο αντίστοιχος περιορισμός προβλέπει πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Τα Θερινά Τμήματα θα αναλάβουν να ψηφίσουν μία σειρά από τα νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τα οποία περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).

Ηδη είναι σε διαδικασία επεξεργασίας σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές και θα ψηφιστούν από Θερινά Τμήματα το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα («logistics»). Σε Θερινά Τμήματα θα ψηφιστούν ακόμα το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής Ενέργειας» ή αλλιώς γνωστό ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τους «φόρους υπέρ τρίτων», που ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ψηφιστεί τελικά από τα Θερινά Τμήματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org