Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποφάσισαν ανεξαρτησία
  • Η αντιδραστική φασιστική κυβέρνηση συνέχισε και την Κυριακή, μέρα των δημοψηφισμάτων, το ματοκύλισμα του λαού
  • Μισθοφόροι φονιάδες, τύπου «Μπλακγουότερ», δρουν στην ανατολική Ουκρανία

Νεκρός στο Κρασνοαρμεΐσκ από πυρά φασιστών
Νεκρός στο Κρασνοαρμεΐσκ από πυρά φασιστών
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου συνεχίζει το αιματοκύλισμα όσων δεν την αναγνωρίζουν και οι δυνάμεις που έχει στείλει στην ανατολική Ουκρανία δολοφονούν εν ψυχρώ και άλλους ανθρώπους. Ο στόχος ήταν να αποτρέψει την Κυριακή τα δημοψηφίσματα στις δύο επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που τελικά με μεγάλα ποσοστά ενέκριναν την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των λεγόμενων Λαϊκών Συμβουλίων στην πρώτη η συμμετοχή ήταν 75% και υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 87% και στη δεύτερη με συμμετοχή 80% το υπέρ πήρε το 95%. Ο κόσμος, όπως όλα δείχνουν, αψήφησε την άγρια καταστολή και πήγε να καταθέσει την ψήφο του ως ένδειξη αντίθεσης στη χούντα του Κιέβου.

Μαζική συμμετοχή παρά το ματοκύλισμα

Πάντως, σε πολλές πόλεις της επαρχίας Ντονέτσκ έγιναν επιθέσεις κατά άμαχων πολιτών. Στο Κρασνοαρμεΐσκ 2 τουλάχιστον άνθρωποι έπεσαν νεκροί από σφαίρες ενόπλων της λεγόμενης «Εθνικής Φρουράς», στην οποία έχουν ενταχθεί μαζικά οι νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», στο Σλαβιάνσκ επιχειρήθηκε είσοδος με άρματα στην πόλη, ωστόσο συνάντησαν αντίσταση από απλούς πολίτες, που φώναζαν «ο φασισμός δεν θα περάσει». Στη Μαριούπολη, αν και με δυσκολίες, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου έκλεισαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα, στήθηκαν επί τόπου νέα, ακόμα και σε πλατείες.

Βέβαια, η αντιδραστική κυβέρνηση, οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ μίλησαν για «διαβλητότητα», «ανομίες», «φάρσα» σχετικά με τα δημοψηφίσματα. Φυσικά, σε συνθήκες πολεμικής σύγκρουσης, όταν χτυπάνε εν ψυχρώ, το ότι ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του είναι από μόνο του αξιοσημείωτο γεγονός.

Ο Ρομάν Λιαγκίν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο Ντονέτσκ, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι οι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του Κιέβου για τις 25 Μάη προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στη δική τους περιοχή. Ενώ αργότερα η λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ διατύπωσε το αίτημα να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Και το Λουγκάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί του, δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές και ενδέχεται να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία. Πάντως, χαρακτηριστικό των γοργών εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι χτες ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, που ανέδειξαν οι ρωσόφωνοι που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, απαντώντας σε ερώτηση αν η περιοχή χρειάζεται τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων, απάντησε: «Το υποστηρίζω αυτό. Χρειαζόμαστε ρωσικά στρατεύματα για να μας παράσχουν σταθερότητα και ειρήνη για το μέλλον της περιοχής».

Δράση μισθοφόρων δολοφόνων

Κάπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», δρουν στην Ουκρανία, για λογαριασμό της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου και ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) και από εκεί αφήνεται να εννοηθεί ότι διέρρευσε στην εφημερίδα. Πρόκειται για υπαλλήλους της «Academi» - γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως «Blackwater» - γνωστής για τα εγκλήματα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ.

Η αντίδραση της Ρωσίας για τα δημοψηφίσματα

Η ρωσική κυβέρνηση διαμηνύει ότι σέβεται την απόφαση του λαού των δύο περιοχών και προτείνει να γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους όλων των περιοχών. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Πούτιν «δεν κάλεσε αλλά συνέστησε» να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα. Μάλιστα, δικαιολόγησε την απόφαση των κατοίκων των ανατολικών περιοχών λέγοντας ότι ήταν δύσκολο να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Πούτιν, «μεσούσης της επιχείρησης καταστολής του Κιέβου». Πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα που διατύπωσε το Ντονέτσκ και έπεται το Λουγκάνσκ, ενώ και στο γειτονικό Χάρκοβο επίσης η κατάσταση «βράζει». Οι τρεις δε αυτές περιοχές είναι οι κατεξοχήν βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου έχουν τις επιχειρήσεις τους οι μεγαλοκαπιταλιστές που καταλήστεψαν το λαϊκό πλούτο, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ