Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Παραπέρα διείσδυση στην Ουκρανία σε όφελος των μονοπωλίων

Την παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στην Ουκρανία, μέσω αποστολής «παρατηρητών» προς διασφάλιση των μονοπωλιακών της συμφερόντων, αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωένωσης που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πλαίσιο πιέζει για την κατάργηση και των τελευταίων εμποδίων στη διείσδυση ευρωενωσιακών ομίλων στην Ουκρανία, στη σφοδρή αντιπαράθεσή τους με τα μονοπώλια της αστικής Ρωσίας, όπως και για τη διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού, ζήτημα που επίσης καίει το μεγάλο κεφάλαιο.

Οπως τονίζεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ στηρίζει την ενότητα, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας και καλεί τη Ρωσία να πράξει αντίστοιχα. Τάσσεται ενάντια στους «φιλο-ρώσους αυτονομιστές» και στην προσπάθειά τους «να αποσταθεροποιήσουν την Ανατολική και Νότια Ουκρανία». Τους κατηγορεί για βιαιοπραγίες, ενώ κάνει γαργάρα όσα πράττουν οι οργανωμένες φασιστικές μονάδες. Δεν τις κατονομάζει καν για τα φρικαλέα γεγονότα της Οδησσού για τα οποία ζητά έρευνα προκειμένου «οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Παραπέρα το Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα παράνομα. Τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 του Μάη, καλεί δε τον Πούτιν επίσης να «στηρίξει» τη διεξαγωγή τους.

Μες στην υποκρισία εκφράζει ευχολόγια «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι θα μπορέσουν να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία τους σε ολόκληρη τη χώρα», την ώρα που με τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ οι νεοναζί οργιάζουν, ειδικά εναντίον των μελών του ΚΚ Ουκρανίας.

Χαιρετίζει την απόφαση ανάπτυξης αποστολής «παρατηρητών» του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, ζητά την άμεση ανάπτυξή τους με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό «παρατηρητών», σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν «ενεργό συμμετοχή». Επίσης καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία. Παραπέρα, καταδικάζει τις «δηλώσεις και επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων που αποσκοπούν στην υποστήριξη ενεργειών απόσχισης», καταδικάζει και την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία επαναλαμβάνοντας ότι δεν την αναγνωρίζει.

Ακολούθως το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη βούληση της ΕΕ να υπογράψει τις υπόλοιπες διατάξεις της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Εκτενών και Ολοκληρωμένων Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών, το συντομότερο δυνατό μετά τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, όπως απαιτούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στο στρατηγικό εγχείρημά τους να εισέλθουν στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των μονοπωλίων, χαιρετίζει τις τριμερείς συνομιλίες για το Ενεργειακό μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας, «που αποσκοπούν στη διασφάλιση του ενεργειακού ανεφοδιασμού και της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς και μέσω της Ουκρανίας, με βάση ένα διαφανές καθεστώς», οι δε διαπραγματεύσεις να καταλήξουν ως τα τέλη του μήνα. Επιπλέον, το Συμβούλιο «υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Ενέργειας στην Ουκρανία» κατά πώς βολεύει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ δίνει διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχουν και αντίστροφες ροές αερίου από Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία προς την Ουκρανία προς διασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας.

Μιλά για οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά την εξαρτά από το αν προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις» που έχει υπογράψει η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν νέα βάσανα για τον ουκρανικό λαό. Τέλος, το Συμβούλιο σαν αντίποινα στη Ρωσία πρόσθεσε 13 πρόσωπα και 2 εταιρείες στη λίστα όσων έχει παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ και τους έχει απαγορεύσει την είσοδο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό όσων υφίστανται τέτοιες κυρώσεις σε 61.

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις ευρωατλαντικές θέσεις, εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να μην αναγνωρίζει στα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ