Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Πρόστιμο στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Εν μέσω προώθησης του νέου διχοτομικού σχεδίου για το Κυπριακό, με τις διαπραγματεύσεις που σηματοδοτήθηκαν μετά την κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου, στις 11 Φλεβάρη, και της ενδοαστικής κόντρας που εξελίσσεται στην Τουρκία μετά την επικράτηση του Ρ. Ερντογάν, ήρθε μια εν πολλοίς απρόσμενη εξέλιξη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε χτες ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού.

Το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει την ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή.

Κρίνει, επίσης, ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή Ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, πέραν της υλικής αποζημίωσης των συγγενών των αγνοουμένων, ερμηνεύεται και ως απόδοση ποινικών ευθυνών στην Τουρκία για την εξαφάνιση των αγνοουμένων. Αρχικά πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να καταβληθούν 30 εκατομμύρια και αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να καταβληθούν εντόκως.

Ουσιαστικά πρόκειται για εκ νέου εφαρμογή της απόφασης της 10ης Μάη 2011, με την οποία το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε πει ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του. Την απόφαση χαιρέτισε η κυβέρνηση της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ