Τρίτη 13 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
24η ΣΥΝΟΔΟΣ ASEAN
Αποφάσεις για να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή

Ο πρόεδρος της Μιανμάρ (Βιρμανία) στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου
Ο πρόεδρος της Μιανμάρ (Βιρμανία) στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου
ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Οι προσπάθειες των μονοπωλίων της Νοτιοανατολικής Ασίας να κυριαρχήσουν στις μεγάλες αγορές της περιοχής τους, όπου ήδη εισβάλλουν ισχυροί ανταγωνιστές τους από τη Δύση, αλλά και όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτυπώθηκαν στην 24η Σύνοδο της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ (Βιρμανία), Νάι Πι Τάου, και στα 84 «σημεία» της «τελικής ανακοίνωσης» αποτυπώνονται οι απόπειρες να βρεθούν ισορροπίες μεταξύ ανταγωνισμών και διαφορών, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά σχέδια που είναι απαραίτητα, για να προχωρήσουν οι μπίζνες σε διάφορους τομείς.

Ετσι, μεταξύ άλλων στόχων, ξεχώρισαν: Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ενωσης με την Ινδία, η προώθηση Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα, τη Ν. Κορέα και τις Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία. Ακόμα, συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας θα εξυπηρετηθεί σημαντικά από την ολοκλήρωση μιας σειράς σχεδίων όπως αυτού για το Οδικό Δίκτυο της ASEAN, τη σιδηροδρομική σύνδεση Σιγκαπούρης - Κουνμίγκ (στην Κίνα), η Ενιαία Αεροπορική Αγορά της ASEAN, η Ενιαία Ναυτιλιακή αγορά της ASEAN.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η ιστοσελίδα «Ιnvest ASEAN» («Eπενδύστε στην περιοχή της ASEAN»).

Φυσικά, καθόλου τυχαία δεν είναι η επισήμανση ότι πρέπει να δυναμώσει και η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, όπως και η συνεργασία σε ζητήματα «καταπολέμησης» της πειρατείας, των «κυβερνο-εγκλημάτων» κ.τ.λ.

Διαφωνίες για τη στάση απέναντι στην Κίνα

Σήμερα, τα μέλη της ASEAN είναι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Η συγκεκριμένη διακρατική Ενωση εκφράζει τις επιδιώξεις των ντόπιων αστικών τάξεων της περιοχής να ενισχύσουν τα κέρδη, αλλά και τη θέση τους περιφερειακά. Σχέδια που δε θα μπορούσαν να μη λαμβάνουν υπόψιν τις συμμαχίες που θα προωθήσουν αυτά τα σχέδια, όπως η «συμμαχία» με τη μεγάλη δύναμη της περιοχής (και δεύτερη παγκόσμια δύναμη), την Κίνα. Πάντως, ενδεικτικές των ανταγωνισμών που δεν μπορούν να εξαλειφθούν ήταν οι διαφωνίες σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ενωση απέναντι στην Κίνα, ειδικά μετά το ναυτικό «επεισόδιο», που σημειώθηκε με το Βιετνάμ την περασμένη βδομάδα. Ορισμένοι ζήτησαν να ασκηθεί σοβαρή κριτική στο Πεκίνο, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ