Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να γίνει κριτήριο ψήφου η μάχη ενάντια στη φορομπηξία

Συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας στην εκπομπή «Live U»

Στην εκπομπή «Live U» του «Star» και στην δημοσιογράφο Π. Τσαπανίδου παραχώρησε συνέντευξη χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, την οποία και παραθέτουμε:

-- Πριν περάσουμε στα δημοτικά και στο τι εσείς υπόσχεστε για την πόλη, πείτε μου πώς σχολιάζετε το δίλημμα «ή ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ ή πέφτει η κυβέρνηση»;

-- Παλέψαμε και θα παλέψουμε, όχι «υποσχόμαστε», όσον αφορά την πόλη.

Οσον αφορά τη γνωστή καταιγίδα των εκβιαστικών διλημμάτων, μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά η Ελιά του κ. Βενιζέλου προσπαθούν να εκβιάσουν τον κόσμο. Εχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο που καθορίζει τη ζωή μας και αυτό είναι τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, είναι η εποπτεία διαρκείας που ισχύει για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, έχουν συμφωνήσει στις δεσμεύσεις όσον αφορά τη Ζώνη του Ευρώ και από 'κεί και πέρα ο καθένας βάζει τα διλήμματά του: Σταθερότητα, δηλαδή αυτό που ζούμε σήμερα -αυτή είναι η σταθερότητα- και από την άλλη «ψηφίστε και φεύγουν», που μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ....

-- Πιστεύετε ότι μπορούν να στηθούν εθνικές κάλπες;

-- Είναι συνολικότεροι σχεδιασμοί που δεν αφορούν μόνο τα εκβιαστικά διλήμματα. Ο κόσμος έχει πείρα, έχει ακούσει πολλά, έχει αποκτήσει ένα κριτήριο και πρέπει με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσει την ψήφο του και στις τρεις κάλπες, λέγοντας ένα «όχι» σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία που είναι το κοινό τους πλαίσιο, την ΕΕ...

-- Τρεις κάλπες; Εννοείτε και τις εθνικές;

-- Είναι τρεις κάλπες, για δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές. Αυτές είναι οι τρεις κάλπες, στις 18 και 25 Μάη. Για μας είναι τρεις κάλπες - ένα μήνυμα, που φυσικά γειώνεται σε κάθε χώρο και στο Δήμο της Αθήνας που θα μιλήσουμε μετά.

-- Για το Δήμο της Αθήνας, εσείς τι ρεαλιστικό βάζετε μπροστά στον ψηφοφόρο, ώστε να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

-- Ρεαλιστικά, αυτά τα χρόνια παλέψαμε στόχους, αιτήματα, διεκδικήσεις που αφορούν την καθημερινότητα της ζωής του λαού μας. Σήμερα, ο δήμος της Αθήνας είναι σε οριακή κατάσταση. Τα μάχιμα συνεργεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δομές του είναι σε οριακή κατάσταση και αυτό το κρύβουν. Και το εισπράττουμε καθημερινά, γυρνώντας στην πόλη, όχι τώρα προεκλογικά, γιατί κάποιοι προσπαθούν τώρα να μάθουν την πόλη, επειδή τώρα ήρθαν στην Αθήνα. Γυρνώντας όλα αυτά τα χρόνια στην Αθήνα, παλεύοντας, ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι τραγική. Ο Δήμος έχει χάσει 5.000 εργαζόμενους και αυτή η μείωση του προσωπικού φαίνεται στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στον ηλεκτροφωτισμό, στη συντήρηση του πράσινου, στο χάλι που βρίσκονται οι παιδικές χαρές. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, ζήτημα να ανακόψουμε αυτήν την πορεία. Ξέρετε, χτες είχαμε μια θετική απόφαση του δικαστηρίου που θεωρεί ότι 810 εργαζόμενοι του Δήμου πρέπει να παραμείνουν στη δουλειά τους και είναι άμεσα εκτελεστή. Πρέπει να είναι δέσμευση όλων ότι ο Δήμος δε θα ασκήσει έφεση σε βάρος των εργαζομένων. Δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο το έχουμε θέσει και τις δύο ο κ. Καμίνης έχει αρνηθεί να δεσμευτεί. Εάν χαθεί αυτό το προσωπικό, η ήδη προβληματική αποκομιδή των σκουπιδιών και η συντήρηση στο πράσινο θα γονατίσουν στην Αθήνα. Αρα είναι κρίσιμο.

Ενα, λοιπόν, βασικό θέμα για να μπορέσεις να φωτίσεις την πόλη, για να μπορέσεις να κλείσεις τις λακκούβες, να συντηρήσεις τις 240 παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους, για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στο πρόβλημα της αποκομιδής, είναι να στηρίξεις τους εργαζόμενους του Δήμου. Είναι πρόβλημα να συζητούν οι άλλοι για το Δήμο και να μη συζητούν για τους εργαζόμενούς του που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας, με πετσοκομμένους μισθούς, χωρίς βασικά μέσα, χωρίς αναλώσιμα. Μόλις το Φλεβάρη ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για αναλώσιμα. Δεν υπήρχε ούτε χαρτί υγείας στο Δήμο. Αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να την κρύψουν τα επικοινωνιακά που λέει ο κ. Καμίνης ή η συζήτηση περί τουρισμού. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε για την καθημερινότητα. Πρέπει να έχουμε συνεργεία που θα μαζεύουν τα σκουπίδια, που θα φροντίζουν το πράσινο, πρέπει να έχουμε φύλαξη στα σχολεία, γιατί 340 σχολικές μονάδες είναι αφύλακτες πλέον στην Αθήνα και επιπλέον δεν μπορούν να αξιοποιηθούν το απόγευμα, μιας και είναι ελάχιστοι οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει.

Εχει έργο ο κ. Καμίνης αλλά αντιλαϊκό

-- Βάζετε μεγάλα θέματα κ. Σοφιανέ. Να σας ρωτήσω όμως για το σενάριο της δεύτερης Κυριακής;

-- Τα μεγάλα θέματα είναι εδώ και με αυτά κρίνουμε στην πρώτη Κυριακή την πολιτική στάση και τη θέση του καθενός. Στην υποθετική περίπτωση που δε θα είμαστε εμείς στο β' γύρο, θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε - και μας το λέει κόσμος - όταν το 2010 λέγαμε "ούτε Καμίνης ούτε Κακλαμάνης". Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι έλεγαν για τον "αριστερό Καμίνη". Πάρτε το έργο του "αριστερού Καμίνη", γιατί έχει έργο, δεν είναι ανύπαρκτος. Είναι όμως έργο βαθιά αντεργατικό, φορομπηχτικό, αντιλαϊκό και γι' αυτό πρέπει να καταδικαστεί. Αρα, τέτοια διλήμματα δεν μπαίνουν σε μας. Οπως - για να προλάβω και πιθανό ερώτημά σας- τα υποθετικά σενάρια για τον υπόδικο ναζιστή της ΧΑ ότι θα είναι στο β' γύρο, η καταδίκη της ΧΑ για μας δεν είναι ψηφοθηρική. Θεωρούμε ότι είναι ναζιστική - εγκληματική οργάνωση. Αλλωστε, εμείς δεν έχουμε στα ψηφοδέλτιά μας δημόσιους συνηγόρους της ΧΑ, ούτε μας προβλημάτισε το αν θα έχουν επιστολική ψήφο οι προφυλακισμένοι της. Αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει, όχι το ΚΚΕ.

Επιτρέψτε μου, όμως, να θέσω δύο ακόμα σημεία. Επιμείναμε από την αρχή σε μία ατζέντα που έλεγε μάχη για να ανασχεθεί αυτή η πορεία συρρίκνωσης, μάχη για να μπει φραγμός στη φορομπηξία και αγώνας για να σώσουμε τους 88 χώρους που έχουν δεσμευτεί για απαλλοτρίωση από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, που ήδη χάνονται, γιατί αυτά τα χρόνια δεν εκτελέστηκε καμία απαλλοτρίωση, γιατί αυτά τα χρόνια η δημοτική πλειοψηφία άλλαξε τις χρήσεις γης σε βασικούς χώρους, όπως είναι ο Προμπονάς, η Ακαδημία Πλάτωνος, το οικόπεδο Μουζάκη κ.α. για να γίνουν mall και τσιμέντο.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου το φρένο στη φορομπηξία. Οι Αθηναίοι πληρώνουν πάνω από 20 τέλη, φόρους, εισφορές στο Δήμο. Μπορεί να μπει τέλος, να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη και η δημοτική φορολογία. Να ανασάνει ο κόσμος και οι χιλιάδες επαγγελματίες. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το κυνήγι του επαγγελματία της πόλης με πρόστιμα γιατί έβαλε ένα καλαθάκι ή ένα σταντ ή γιατί με κανονιστικές πράξεις προσπαθούν να αναπλάσουν την Αθήνα, στην πλάτη χιλιάδων καταστηματαρχών που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν στο Δήμο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ