Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φρίκη του καπιταλισμού

Οι φρικαλεότητες των ναζί του «Δεξιού Τομέα» και άλλων εθνικιστικών ομάδων στην Οδησσό, που σύμφωνα με καταγγελίες καθοδηγούνται απευθείας από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών, φανερώνουν το ρόλο που επιφυλάσσει το σύστημα σε τέτοιες δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Για τέτοιες δουλειές τους θέλουν, για τέτοιες δουλειές τους προετοιμάζουν χρόνια. Πιο απτό παράδειγμα δε γίνεται. Είναι καθαρό ότι, όταν τέτοιες δυνάμεις επιλέγεται να αξιοποιηθούν είτε στο πλαίσιο ενδοαστικών κι ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είτε ανοιχτά ενάντια στο εργατικό κίνημα, στο στόχαστρό τους βρίσκεται πάντα ο λαός, οι εργαζόμενοι. Είναι επίσης καθαρό ότι το σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα, καμιά «δημοκρατική ευαισθησία» να αξιοποιήσει τέτοιες δυνάμεις όταν αυτό είναι αναγκαίο. Ούτε βεβαίως οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που κατά τ' άλλα, στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έχουν επίσημη ιδεολογία τη «θεωρία των δύο άκρων». Γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι να απομονώσουν και με την ψήφο τους τη Χρυσή Αυγή, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που αντιπαλεύει το καπιταλιστικό σύστημα που την γεννά.

Υπάρχει επιλογή

«Οποιος θέλει να έχει στις 26 Μαΐου κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα ψηφίζει είτε ΝΔ (αν είναι δεξιός ή κεντροδεξιός) είτε Ελιά (αν είναι κεντρώος ή κεντροαριστερός). Αλλη επιλογή δεν υπάρχει» (από την εφημερίδα «Τα Νέα», 6/5/2014). Εμφανής η επιδίωξη πολιτικής κατάταξης των εργαζομένων με βάση τα κόμματα του συστήματος και όχι τα πραγματικά - ταξικά τους συμφέροντα. «Διαίρει και βασίλευε». Εμφανής και ο εκβιασμός των αστών στους εργαζομένους προκειμένου να εξασφαλίσουν πλατιά λαϊκή στήριξη στην κυβέρνηση. Θέλουν σταθερότητα στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, στις αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Υπάρχει άλλη επιλογή για το λαό. Αυτή δεν είναι η αλλαγή κόμματος στην κυβέρνηση. Αλλά η ενίσχυση του ΚΚΕ, αυτής της πολιτικής δύναμης που είναι δοκιμασμένη και υπόσχεται ότι η δύναμη που θα της δοθεί θα κατατεθεί στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας ώστε να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και ν' ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη φιλολαϊκή προοπτική, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Βιογραφικά ΣΥΡΙΖΑίων

«Ο ... γεννήθηκε το ... τα πρώτα βήματά του στην Αριστερά τα έκανε μέσα από τις γραμμές της ενιαίας ΚΝΕ και του ΚΚΕ»!!

Το στοιχείο αυτό μονότονα επαναλαμβάνεται σε βιογραφικά υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σε όλες τις περιπτώσεις η πολιτική σχέση τους με το ΚΚΕ έχει λήξει ήδη από το 1991, εδώ και 23 χρόνια. Δηλαδή περσινά ξινά σταφύλια. Εδώ προβάλλουν μέχρι ότι και ο Τσίπρας ήταν στην ΚΝΕ επειδή «πέρασε ένα φεγγάρι» την περίοδο 1989 - 1991, όταν ήταν 16 χρόνων. Η ιδιότητα του πρώην μέλους του ΚΚΕ αξιοποιείται από τη μια για να «κλέβουν» κύρος από την αίγλη της ηρωικής Ιστορίας του Κόμματος, και από την άλλη για να διαμορφώνεται η εντύπωση ότι μαζικά στελέχη και μέλη του ΚΚΕ το εγκατέλειψαν κι εντάχτηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιος καιροσκοπισμός και απάτη. Ο τίτλος του μέλους του ΚΚΕ όμως δεν είναι «εισιτήριο διαρκείας» που το έχει κάποιος για πάντα για να το χρησιμοποιεί όποτε και όσες φορές θέλει, και μάλιστα αυτός που πολέμησε το Κόμμα εγκαταλείποντάς το αφού πρώτα προσπάθησε να το κάνει «συνιστώσα του ΣΥΝ» (σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ).

Ο πατριώτης...

«Δεν είμαι ναζιστής. Είμαι πατριώτης. Προέρχομαι από άλλο ιδεολογικό χώρο. Από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή. Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, έλεγε, πρόεδρε. Ξέρετε τι αγώνα έκανα εγώ για το ΠΑΣΟΚ; Ανέβαινα στις κολόνες και έκανα αφισοκόλληση. Ολοι πιστεύαμε στην Αλλαγή. Μου ζητήθηκε να βοηθήσω. Λυπάμαι πολύ που, ενώ στη Χρυσή Αυγή έδωσα τίμιο αγώνα, αυτήν τη στιγμή πρώην συναγωνιστές αρέσκονται να γελάνε και να χλευάζουν». Αυτά είπε χτες ο Στ. Μπούκουρας, βουλευτής εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή, στη συζήτηση της άρσης ασυλίας του από τη Βουλή. Δεν μπορεί να σχολιάσει τίποτα κανείς, συγκοινωνούντα δοχεία λέμε!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1901.

1831 Καταστέλλεται στρατιωτικό κίνημα δυνάμεων που εναντιώνονταν στον Ιωάννη Καποδίστρια.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη, στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Με ορισμένους από τους αριστερούς «Χαρτιστές», όπως ο Χάρνεϊ ή τα μέλη της «Ενωσης των Δικαίων» που κατοικούσαν στο Λονδίνο, είχαν έρθει σε επαφή οι Μαρξ και Ενγκελς, το καλοκαίρι του 1845. Την ίδια περίοδο, οι Μαρξ και Ενγκελς συνεχίζουν με ένταση να προπαγανδίζουν τον επιστημονικό κομμουνισμό, ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν στην οργάνωση της δράσης του προλεταριάτου για τους δικούς του σκοπούς, αλλά και στην οργάνωση επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, Κομμουνιστικού Κόμματος.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρομπέρτο Ροσελίνι.

1921 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας. Προτού ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες του, η χωροφυλακή κύκλωσε την αίθουσα και συνέλαβε όλους τους αντιπροσώπους που ψήφισαν την προσχώρηση στην Κομμουνιστική Διεθνή. Πολλοί από τους συλληφθέντες θα καταδικαστούν, στη συνέχεια, σε φυλάκιση και καταναγκαστική εργασία.

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»). Μεταξύ άλλων, η Μ. Βρετανία απαιτούσε από τη Σοβιετική Ενωση να ανακαλέσει τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της από το Αφγανιστάν και το Ιράν (τους οποίους κατηγορούσε πως δρούσαν κατά των βρετανικών συμφερόντων), να πληρώσει αποζημιώσεις για τις διώξεις κατά Βρετανών κατασκόπων (!) στην ΕΣΣΔ, κ.α., ενώ δήλωνε πως δεν αναγνώριζε τα χωρικά της ύδατα. Οι επόμενες κινήσεις της Μ. Βρετανίας έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Ο σοβιετικός λαός αντέδρασε, στηρίζοντας τις επιλογές της κυβέρνησής του, με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις. Αλλά και στην ίδια τη Μ. Βρετανία ξεκίνησε καμπάνια υποστήριξης της ΕΣΣΔ. Στο τέλος, η Μ. Βρετανία δέχτηκε να συζητήσουν την επίτευξη συμφωνίας.

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας, ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1970 Στις 8 και 9 του Μάη, η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη. Μόλις έγιναν γνωστές οι συλλήψεις, συνεργεία της ΚΝΕ γέμισαν την Ομόνοια, καθώς και τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, με τρικ που έγραφαν «Ζήτω το ΚΚΕ - Ζήτω η ΚΝΕ».

1975 Ο ρατσιστής κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλας δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν συμμαχήσει με τη Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εμποδίσουν την «επέλαση του κομμουνισμού».

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης διαδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για τη δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ