Πέμπτη 8 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΕΡΒΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ
Πρέπει «να δώσουν» και οι δύο πλευρές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Εγώ έχω την πολιτική θέληση για τη λύση. Θα δούμε αν και οι Ελληνοκύπριοι την έχουν ή όχι», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην εφημερίδα «Χουριέτ».

«Αν ο Αναστασιάδης ακολουθήσει τη στάση του "δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε. Αυτοί (οι Τούρκοι) είναι εκείνοι που θα έπρεπε να δώσουν" του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου του 2ου δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία «δούναι και λαβείν». Ο Ερογλου χαρακτήρισε «πλεονέκτημα» το ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν «δεξιοί» ηγέτες και ότι μέχρι τα τέλη του 2014 μπορεί να υπάρξει πλάνο, για να οργανωθούν δημοψηφίσματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι είναι πλεονέκτημα που στην εξουσία και στις δύο πλευρές βρίσκονται δύο δεξιοί ηγέτες και ανέφερε πως, μέχρι το τέλος του 2014, μπορεί να υπάρξει ένα πλάνο για να πάνε σε δημοψηφίσματα οι δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, προχτές, έγινε νέα συνάντηση μεταξύ του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη και του Τουρκοκύπριου Κουντρέτ Οζερσάι. Κυπριακά ΜΜΕ τη χαρακτήρισαν ως «ουσιαστική», αναφέροντας ότι κατατέθηκαν προτάσεις για θέματα όπως οι αρμοδιότητες κάθε ομοσπονδίας, το περιουσιακό, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες του νέου κράτους. Τέλη Μάη αναμένεται να γίνουν νέες συναντήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα. Στο μεταξύ, άμεσα «πιάνει δουλειά» και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, καθώς αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για γρήγορη ολοκλήρωση των επαφών και έγκριση του νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου Ανάν που έχει κατατεθεί με επίκεντρο τη δημιουργία δύο «ομόσπονδων κρατών».

Στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Αμυνας

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Κύπριος επισκέπτεται την Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Ελληνα ομολόγου του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον οποίο θα έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι, ενώ ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, καθώς και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Επιπλέον, θα επισκεφθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στους Κύπριους μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ