Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Στηρίζει τους αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς στις λαϊκές αγορές

Καταγγέλλει το νέο νόμο, που ευνοεί τους μεγαλέμπορους και τους επιχειρηματίες

Σε απεργία προχωράνε από Δευτέρα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές

Eurokinissi

Σε απεργία προχωράνε από Δευτέρα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές
Σε ανακοίνωσή της για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ σημειώνει:

«Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την κοινή απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκινούν τη Δευτέρα, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες πωλητές και οι μικροαγροτοπαραγωγοί στις λαϊκές αγορές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο "Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος". Με μια σειρά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δημιουργούνται οι όροι για το σταδιακό εκτοπισμό από τις λαϊκές αγορές των ανθρώπων του μεροκάματου, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των εμπορικών αλυσίδων, που ετοιμάζονται να καταλάβουν τους πάγκους και θα εκμεταλλεύονται μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα:

1. Οι άδειες θα εκδίδονται για χρονική περίοδο 3 ετών και θα ανανεώνονται κάθε τριετία, με προαπαιτούμενο τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ομως, η πλειοψηφία των πωλητών, αλλά και των αγροτών, είναι ήδη υπερχρεωμένοι σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Ετσι, όχι μόνο θα παραμένουν ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους, στα χέρια των εκβιασμών της εφορίας και του ΟΑΕΕ, αλλά θα αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους και οι παραγωγοί την τελευταία ελπίδα να πουλήσουν αυτοί τα προϊόντα τους έχοντας έναν πάγκο στις λαϊκές αγορές και μοιραία θα υποκύψουν στους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων - μεσαζόντων.

2. Εισάγει εξοντωτικά πρόστιμα άμεσης είσπραξης, κάποια εκ των οποίων γίνονται και ποινικό αδίκημα, ενώ στους μεγαλέμπορους και επιχειρηματίες κάνουν μέχρι και τρεις φορές συστάσεις και προειδοποιήσεις για παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως προβλέφθηκε με τον ν.4235/2014 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3. Οι θέσεις των πωλητών θα παραχωρούνται με κλήρωση κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να ξαναστήνει την πελατεία του από την αρχή. Ετσι, θα ευνοηθούν μόνο όσοι αργότερα θα έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν πολλά πόστα μέσα στη λαϊκή.

4. Στο πνεύμα του "Καλλικράτη" μεταφέρουν στους οικείους δήμους και την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στη χωρική τους αρμοδιότητα. Δημιουργούν, έτσι, άμεση σύνδεση των μικροπαραγωγών - μικροεπαγγελματιών με τη δόκανο του δήμου που προσβλέπει σε ρουσφέτια και ανταποδοτικά τέλη. Πολύ πιθανό λοιπόν κάποιοι αργά ή γρήγορα να περισσεύουν. Ποιοι θα είναι αυτοί και με τι κριτήρια;

Ολα δείχνουν ότι είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που ακουμπά στην "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, το λεγόμενο υγιή ανταγωνισμό και την "απελευθέρωση των επαγγελμάτων" που υπερασπίζεται η ΕΕ, με μόνο στόχο τη μονοπώληση του εμπορίου. Προφανώς ετοιμάζουν και συνέχεια και πρέπει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροαγροτοπαραγωγοί να οργανώσουν τον αγώνα τους σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, που υπερασπίζεται τα μονοπώλια σε βάρος εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org