Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η ΔΕΗ εκβιάζει τους αγρότες για τις γεωτρήσεις

Με χαρτιά που στέλνει αυτές τις μέρες, η ΔΕΗ ζητάει από τους κατόχους αγροτικών γεωτρήσεων να επικαιροποιήσουν τη χρήση τους (δελτίο Νο1) μέχρι την 31η Ιούλη 2014, ώστε να συνεχίσουν να ποτίζουν τα χωράφια τους με τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, προχωρεί σε μαζικές διακοπές ρεύματος στις γεωτρήσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα τιμολόγια - πάνω από 200 διακοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στα Φάρσαλα - που συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν αιμορραγία για το κόστος παραγωγής.

Σχετικά με το χρονικό όριο που θέτει η ΔΕΗ για την επικαιροποίηση των γεωτρήσεων, σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισημαίνει ότι «είναι αδύνατο, χρονικά, η πλειοψηφία των αγροτών να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού η διαδικασία αδειοδότησης είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστεί πάνω από ένα χρόνο για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού από τις υπηρεσίες». Τονίζει, ακόμα, ότι «αυτό λειτουργεί και εκβιαστικά στους αγρότες για να αναγκαστούν να πληρώσουν το χαράτσι για τις γεωτρήσεις, που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ρεύματος στις γεωτρήσεις, η ΕΟΑΣΛ υπενθυμίζει ότι στα μπλόκα του 2013 και μετά τη συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δόθηκε υπόσχεση για μειωμένα τιμολόγια νυχτερινού ρεύματος, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Υπογραμμίζει ακόμα ότι «η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με αυτή την απόφασή τους οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα».

Η ΕΟΑΣΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε γεώτρηση κατά την καλλιεργητική περίοδο, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να παράγουν και να εισοδέψουν και έτσι να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ μέσα από διακανονισμό. Κανένας αγρότης να μη στερηθεί το νερό άρδευσης για το χωράφι του. Καμιά δικαστική δίωξη που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις και καταδίκες. Πραγματικό φτηνό αγροτικό ρεύμα στους αγρότες με άμεση μείωση των υψηλών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 50%. Ολες οι γεωτρήσεις να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικά τιμολόγια, ώσπου να ολοκληρωθεί η έκδοση αδειών χρήσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ