Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια σταθερότητα;

Η κυβέρνηση, αλλά και ο αστικός Τύπος προβάλλουν εκβιαστικά στο λαό το δίλημμα «σταθερότητα και ανάπτυξη» ή οπισθοδρόμηση στην κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός δε σταματά να λέει ότι ανησυχεί για τις κοινωνικές εντάσεις. Είναι το μόνιμο δίλημμα δίπλα στην προβολή των επιτυχιών της κυβερνητικής πολιτικής στα πλεονάσματα, στην έξοδο στις αγορές, στη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας για επενδύσεις, στο σχέδιο ανάπτυξης και στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του χρέους, άρα ήρθε το τέλος της κρίσης και των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβερνητικό προεκλογικό τρικ, άρα να τους εγκαταλείψει ο λαός, («ψηφίζουμε και φεύγουν» το σύνθημα), για να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματική δράση. Μόνο που και στη μια και στην άλλη περίπτωση προτείνουν στο λαό να υποταχθεί στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, συνεχίζοντας να ζει στη σημερινή κόλαση. Να γιατί λέμε να ισχυροποιηθεί η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, η λαϊκή συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, κόντρα στο κεφάλαιο, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Βλέπει συνωμοσίες...

«Για όσους καλόπιστα διερωτώνται σχετικά με την απροκάλυπτη συνηγορία του συστήματος (ακροδεξιού και... παγκαλικού) υπέρ της υποψηφιότητας της μουσουλμάνας Ρομά, ας αναλογιστούν τις προσπάθειες του συστήματος να σπρώξει τη μειονότητα στην αποχή ή ακόμα και σε "ανεξάρτητο" ψηφοδέλτιο. Δηλαδή να την αποκόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μαζικά και αυτόβουλα επέλεξαν οι συμπολίτες μας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές» («Αυγή» 23/4/2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει συνωμοσίες εναντίον του, προκειμένου να του κόψουν ψήφους. Και ας αποφάσισε ο ίδιος να έχει υποψηφίους την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που η «Αυγή» τη συνέδεσε στη συνέχεια με την ακροδεξιά, ή τον Αχμέτ Κουρτ με σχέσεις με τον αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας, αλλά και το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEΒ, (αυτό είναι το «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο»), όπως βεβαίως και την αντικατάστασή τους. Δικές του βεβαίως οι επιλογές, δική του και η επιχειρηματολογία γι' αυτές. Αλλά το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», ιδιαίτερα μετά απ' όλ' αυτά, είναι σαν όλα τα κάλπικα και επικίνδυνα διλήμματα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα.

... ψάχνοντας άλλοθι

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει και συνέχεια. Γράφει η «Αυγή» 24/4/2014: «Την ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιτίθενται φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν την εθνική ακεραιότητα ενός κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη των δύο συστημικών κομμάτων διαπραγματεύονται με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα μειονοτικών κύκλων, με αντάλλαγμα υποστήριξη στις τοπικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υπέρ της ανοιχτής και δημοκρατικής πολιτικής σχέσης με όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. Μόλις διατυπώθηκαν υποψίες για αθέμιτες επιρροές, αμέσως ζήτησε την παραίτηση των δύο υποψηφίων». Τι λέει στα άλλα κόμματα του συστήματος; «Δε σας παίρνει να με κατηγορείτε γιατί κάνετε τα ίδια». Πράγματι, αυτή είναι η αλήθεια για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές τους είναι αποτέλεσμα ψηφοθηρίας, αλλά και της αδιάσπαστης σχέσης του εθνικισμού με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι παίρνει αποστάσεις από τον εθνικισμό, αλλά δεν ήξερε τις σχέσεις των δύο υποψηφίων με εθνικιστικούς κύκλους; Σ' αυτό ψάχνει άλλοθι; Τέτοιες επιλογές είναι απόρροια της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κεφαλαίου, του χαρακτήρα του ως αστικού κόμματος.

Συμβολισμός...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τον Μ. Γλέζο ως υποψήφιο για την Ευρωβουλή για λόγους, λέει, «συμβολισμού». Θυμίζουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Γλέζος θα πάει στην Ευρωβουλή. Είχε εκλεγεί και ως ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 1984 έως το 1989 όπως άλλωστε είχε εκλεγεί και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και το 1985. Αραγε, «συμβολίζει» και τη διεκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της συνέχειας της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Ελληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Ελληνες.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτέμβρη 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης.

1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του Διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά σε αντεπίθεση στο Ανατολικό Μέτωπο και σύντομα συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις του τσαρικού ναυάρχου Κολτσάκ, που έδρασαν κυρίως στην περιοχή της Σιβηρίας, με τη συνδρομή του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.

1941 Στον Αϊ-Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη. Η απόδραση ματαιώθηκε και οι εξόριστοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής.

1946 Στη Σελίτσανη Αγιάς χωροφύλακες και παρακρατικοί κάνουν συλλήψεις και δολοφονούν 9 πολίτες. Οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν τους δολοφόνους με τη μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και με τα ίδια μέσα. Σκοτώνουν 3 χωροφύλακες, τρέπουν σε φυγή τους υπόλοιπους και ελευθερώνουν τους συλληφθέντες.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού αποκρούουν τις επιθετικές προσπάθειες πολλαπλάσιων κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή της Ξάνθης και με αντεπιθέσεις τους αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις βάσεις τους.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».

1986 Γίνεται η έκρηξη στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.

2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org