Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια σταθερότητα;

Η κυβέρνηση, αλλά και ο αστικός Τύπος προβάλλουν εκβιαστικά στο λαό το δίλημμα «σταθερότητα και ανάπτυξη» ή οπισθοδρόμηση στην κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός δε σταματά να λέει ότι ανησυχεί για τις κοινωνικές εντάσεις. Είναι το μόνιμο δίλημμα δίπλα στην προβολή των επιτυχιών της κυβερνητικής πολιτικής στα πλεονάσματα, στην έξοδο στις αγορές, στη δημιουργία συνθηκών ρευστότητας για επενδύσεις, στο σχέδιο ανάπτυξης και στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του χρέους, άρα ήρθε το τέλος της κρίσης και των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβερνητικό προεκλογικό τρικ, άρα να τους εγκαταλείψει ο λαός, («ψηφίζουμε και φεύγουν» το σύνθημα), για να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματική δράση. Μόνο που και στη μια και στην άλλη περίπτωση προτείνουν στο λαό να υποταχθεί στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, συνεχίζοντας να ζει στη σημερινή κόλαση. Να γιατί λέμε να ισχυροποιηθεί η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, η λαϊκή συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, κόντρα στο κεφάλαιο, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από την ΕΕ κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Βλέπει συνωμοσίες...

«Για όσους καλόπιστα διερωτώνται σχετικά με την απροκάλυπτη συνηγορία του συστήματος (ακροδεξιού και... παγκαλικού) υπέρ της υποψηφιότητας της μουσουλμάνας Ρομά, ας αναλογιστούν τις προσπάθειες του συστήματος να σπρώξει τη μειονότητα στην αποχή ή ακόμα και σε "ανεξάρτητο" ψηφοδέλτιο. Δηλαδή να την αποκόψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο μαζικά και αυτόβουλα επέλεξαν οι συμπολίτες μας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές» («Αυγή» 23/4/2014). Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει συνωμοσίες εναντίον του, προκειμένου να του κόψουν ψήφους. Και ας αποφάσισε ο ίδιος να έχει υποψηφίους την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που η «Αυγή» τη συνέδεσε στη συνέχεια με την ακροδεξιά, ή τον Αχμέτ Κουρτ με σχέσεις με τον αρχηγό των «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας, αλλά και το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEΒ, (αυτό είναι το «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο»), όπως βεβαίως και την αντικατάστασή τους. Δικές του βεβαίως οι επιλογές, δική του και η επιχειρηματολογία γι' αυτές. Αλλά το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», ιδιαίτερα μετά απ' όλ' αυτά, είναι σαν όλα τα κάλπικα και επικίνδυνα διλήμματα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα.

... ψάχνοντας άλλοθι

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει και συνέχεια. Γράφει η «Αυγή» 24/4/2014: «Την ώρα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιτίθενται φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητούν την εθνική ακεραιότητα ενός κόμματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη των δύο συστημικών κομμάτων διαπραγματεύονται με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα μειονοτικών κύκλων, με αντάλλαγμα υποστήριξη στις τοπικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υπέρ της ανοιχτής και δημοκρατικής πολιτικής σχέσης με όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας. Μόλις διατυπώθηκαν υποψίες για αθέμιτες επιρροές, αμέσως ζήτησε την παραίτηση των δύο υποψηφίων». Τι λέει στα άλλα κόμματα του συστήματος; «Δε σας παίρνει να με κατηγορείτε γιατί κάνετε τα ίδια». Πράγματι, αυτή είναι η αλήθεια για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιλογές τους είναι αποτέλεσμα ψηφοθηρίας, αλλά και της αδιάσπαστης σχέσης του εθνικισμού με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι παίρνει αποστάσεις από τον εθνικισμό, αλλά δεν ήξερε τις σχέσεις των δύο υποψηφίων με εθνικιστικούς κύκλους; Σ' αυτό ψάχνει άλλοθι; Τέτοιες επιλογές είναι απόρροια της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κεφαλαίου, του χαρακτήρα του ως αστικού κόμματος.

Συμβολισμός...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τον Μ. Γλέζο ως υποψήφιο για την Ευρωβουλή για λόγους, λέει, «συμβολισμού». Θυμίζουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο Γλέζος θα πάει στην Ευρωβουλή. Είχε εκλεγεί και ως ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 1984 έως το 1989 όπως άλλωστε είχε εκλεγεί και βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981 και το 1985. Αραγε, «συμβολίζει» και τη διεκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της συνέχειας της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980;
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org