Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Η «αξιολόγηση» δε θα φέρει καλύτερες υπηρεσίες για το λαό

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να εμποδίσουν με μαζικό αγώνα την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης
«Με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων Σωματείων, Συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών μπλοκάρουμε την αξιολόγηση - απόλυση των εργαζομένων στους ΟΤΑ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ και καλεί σε «συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από τα Σωματεία.

Τη Δευτέρα 28 Απρίλη οργανώνουμε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις στα Δημαρχεία όλης της χώρας. Μπλοκάρουμε στην πράξη την έκδοση απόφασης για "επιμερισμό των ποσοστών", με καταλήψεις, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές. Καλούμε τα στελέχη της διοίκησης να μη συμβάλουν στην προώθηση της εφαρμογής της ποσόστωσης που επιβάλλει ο ν. 4250/14».

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος 4250/26-3-14, με τον τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις», ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.

Οσον αφορά τους εργαζόμενους σ' αυτούς τους φορείς, για όσους είναι σε ΝΠΙΔ προβλέπεται η απόλυση όσων είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ για τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ προβλέπεται η ένταξή τους στο πρόγραμμα της «κινητικότητας», αφού προηγουμένως ενταχθούν στη διαθεσιμότητα.

Ο νόμος προβλέπει ακόμα αλλαγές στην αξιολόγηση, καθώς θεσπίζεται ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής μιας υπηρεσίας υποχρεωτικά θα αξιολογήσει με 9-10 μόνο το 25% του προσωπικού, με 7-8 το 60%, ενώ το 15% που θα αξιολογηθεί με 6 και κάτω θα δει την πόρτα της εξόδου. Προβλέπεται ακόμα η επανεξέταση συνολικά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έγιναν αορίστου. Συνολικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «πιάσει» και το στόχο για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου.

Να μη συμπράξει κανείς!

Το «όχι» στο νόμο, επισημαίνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «σημαίνει όχι στις απολύσεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αποσάθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Σημαίνει όχι στο αστικό κράτος που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, στηρίζει την ανταποδοτικότητα και τη φορομπηξία».

Ακόμα, καταγγέλλει την υποκρισία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας «που ενώ συμφωνούν με το νόμο (...) ζήτησαν αναβολή της εφαρμογής του, μπροστά στις τοπικές εκλογές». Καλεί τους εργαζόμενους να στηλιτεύσουν τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ «που από τη μια λέει ότι δεν αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους κι από την άλλη παίρνει "πρωτοβουλίες' για αγωνιστικές δράσεις. Η στάση αυτή δεν βοηθά στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, δημιουργεί αναμονή και αυταπάτες.

Συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απαντάμε στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση». Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει αιτήματα όπως: Κατάργηση του νόμου 4250/14, να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει, να μη δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, να μη συμμετάσχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση, καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.

Καλέσματα - πρωτοβουλίες

Ανάλογο κάλεσμα για κινητοποιήσεις απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το οποίο την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, ζητώντας την έκτακτη σύγκληση των δημοτικών συμβουλίων, που θα απαιτήσουν την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση. Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα για το «μπλοκάρισμα» της αξιολόγησης - απόλυσης στους ΟΤΑ απευθύνει και η Γραμματεία ΟΤΑ Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Δήμους, την Περιφέρεια και τις Δημόσιες Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, την Τρίτη 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον 4ο όροφο της ΕΔΟΘ. Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ. Τέλος, με επιστολή προς τους δημότες, το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης τους ενημερώνει για την «αξιολόγηση» και τους καλεί να δώσουν από κοινού τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί.

Προσπαθεί να ελιχθεί η κυβέρνηση

Χτες το πρωί, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ οργάνωσε διαμαρτυρίες για την «αξιολόγηση» έξω από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το μεσημέρι αντιπροσωπεία της μετέβη στην ΚΕΔΕ, ενώ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση στην εφαρμογή του νόμου, για να ελιχθεί απέναντι στις γενικευμένες αντιδράσεις, ενόψει και των εκλογών. Στη βάση αυτή, διέρρευσε ότι ο πρώτος επιμερισμός του ποσοστού των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στις τρεις κλίμακες αξιολόγησης (αριθμός των υπαλλήλων σε κάθε κατηγορία βαθμολόγησης) θα γίνει στις 28 Ιούνη και όχι στις 28 Απρίλη, ενώ μετατοπίζεται για τις 30 Αυγούστου η τελική αξιολόγηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org