Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Αερομαχίες σημειώθηκαν προχτές στο Αιγαίο, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα οπλισμένα τουρκικά «F-16C», που «σηκώθηκαν» από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ, μπήκαν στο Αιγαίο βόρεια - βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμα ελληνικά «F-16C».

Οι αερομαχίες έγιναν ενώ τουρκικά πλοία διεξάγουν έρευνες σε περιοχή νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει στην περιοχή στις 8/10/1996. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει αρχικά ότι το έριξαν ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά την έρευνα του ΓΕΑ αποδέχτηκε την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη και συνετρίβη στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής, ενώ ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν, δεν βρέθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για «εσωτερική κατανάλωση» να υπόσχεται στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν ενέργειες για να ανελκυστεί το αεροσκάφος και να ανασυρθεί η σορός του χειριστή. Ακολούθησε στις 7 Απρίλη, ΝΟΤΑΜ μέσω NAVTEX, με την οποία η Τουρκία ενημέρωνε ότι προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του «F-16» που κατέπεσε στη θάλασσα.

Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου. Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 τρέχοντος. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν δύο ναρκοθηρευτικά. Παράλληλα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Χίο για να συνδράμουν τις έρευνες των Τούρκων, εάν αυτό ζητηθεί, αφού οι έρευνες γίνονται σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει επισημάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ