Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11822

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Οι τοποθετήσεις υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εκδήλωση παρουσίασης των ψηφοδελτίων

ΣΕΛ.  9
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει στήριγμα του λαού για την επόμενη μέρα

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος σε τηλεοπτική εκπομπή


ΣΕΛ.  5

Αμεσα μέτρα για ανέργους και λαϊκές οικογένειες

Το 26,7% έφθασε το Γενάρη του 2014 η ανεργία (από 26,5% το Γενάρη 2013), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 1.317.848 άτομα (αυξημένος κατά 6.815 άτομα σε σχέση με πέρυσι).

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε χτεσινή δήλωσή του επανέφερε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άμεση προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών, τις μέρες των γιορτών:

«Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για να πάρουν μια ανάσα οι άνεργοι, μπροστά στις γιορτές.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να υλοποιηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για:

-- Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

-- Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.

-- Πλήρη - δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-- Δωρεάν μετακινήσεις στις συγκοινωνίες.

-- Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος που είναι στην ανεργία».


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ουκρανία...

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε όλο και πιο δυνατά στην Ανατολική Ουκρανία, με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, να απειλεί με αιματοχυσία το λαό της χώρας.

Βεβαίως μέχρι τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η λαϊκή κινητοποίηση στις ανατολικές περιοχές έχει καταφέρει να αποτρέψει τα σχέδια του Κιέβου, εμποδίζοντας την προέλαση των στρατευμάτων, προκαλώντας αυτομολήσεις στρατιωτών προς τη μεριά των διαδηλωτών.

Ο ευρωαντλαντικός ιμπεριαλισμός που έσπρωξε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης, στηρίζοντας εκείνο το τμήμα της αστικής τάξης που αντιδρούσε στην πρόσδεση με τη Ρωσία, δε δίστασε να αναδείξει στην κυβέρνηση εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Σήμερα, υποκριτικά, αυτές οι δυνάμεις μιλάνε για «πάταξη των τρομοκρατών», όπως αποκαλούν τους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Ανατολής που αντιδρούν στα εθνικιστικά κηρύγματα της κυβέρνησης του Κιέβου και απαιτούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Το «ψητό», βεβαίως, στην όλη υπόθεση, όσον αφορά την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς τους, οι καλύτερες θέσεις για τους καπιταλιστές στη γεωστρατηγική σκακιέρα.

Σε αυτό το επικίνδυνο «σπιράλ», ενεργή συμμετοχή διεκδικεί η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, αξιοποιώντας τη θέση της ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε στις αρχές Μάρτη στο Κίεβο και συναντήθηκε με την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και νεοναζί. Και στην πρόσφατη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε κείμενο που καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επιρρίπτοντας σε αυτήν τις ευθύνες των εξελίξεων. Ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει επανειλημμένως την προσήλωση της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό προσανατολισμό στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, η στάση αυτή περιπλέκεται από αντιδράσεις τμήματος του κεφαλαίου, που έχει σχέσεις με ρώσικα κεφάλαια και ιδιαίτερα του τουριστικού τομέα και ανησυχεί για πιθανή μείωση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας, αντιδράσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να παίρνει υπόψη.

Ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, από τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, μπορεί και πρέπει να αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια. Αποτελούν παράγοντα πολέμου και ανασφάλειας για τους λαούς. Το ΚΚΕ γι' αυτό καλεί τον ελληνικό λαό, συνειδητοποιώντας αυτήν την αλήθεια, να βάλει πλώρη για να οργανώσει τη δική του εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει την εξουσία των καπιταλιστών και την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να αποδεσμευτεί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να μην εγκλωβίζεται κάτω από «ξένες σημαίες», να μην επιλέγει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.


Associated Press

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεν περπατάει η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της κυβέρνησης του Κιέβου

Το ΚΚ Ουκρανίας καταγγέλλει ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου επιδιώκει να περιορίσει τη δράση του έως και την απαγόρευσή του. Κάλεσμα στα ΚΚ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους

Η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της νέας εξουσίας του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, στην επαρχία του Ντονέτσκ, συναντάει μεγάλες δυσκολίες. Μεγάλο τμήμα των στρατιωτών, που παίρνουν μέρος, αρνούνται να στρέψουν τα όπλα τους κατά των ρωσόφωνων πληθυσμών που διαδηλώνουν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, και συμφιλιώνονται μαζί τους.

Εξι μέχρι στιγμής οι επίσημα δηλωμένοι νεκροί από συγκρούσεις σε στρατιωτικές βάσεις.

Συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας.


ΣΕΛ.  17


«CYBER EUROPE 2014»
Ενταση στρατιωτικών ασκήσεων της ΕΕ

ΣΕΛ.  24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τους καλούν για δουλειά με ημερομηνία λήξης

ΣΕΛ.  12
ΑΡΘΡΟ
Εχθροί και «φίλοι» των εργαζομένων στα λιμάνια

ΣΕΛ.  14
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εχει σημαντικές δυνατότητες, χρειάζεται άλλη εξουσία

Εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα έργα υποδομής στην περιφέρεια


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org