Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ασφάλεια για το κεφάλαιο κυνήγι στους μετανάστες

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νέο κανονισμό του Frontex

Περιπολία του Frontex με σκυλιά στον Εβρο

Motion Team

Περιπολία του Frontex με σκυλιά στον Εβρο
Σκληρότερα μέτρα καταστολής στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα των κρατών - μελών, αλλά και δράση των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις θάλασσες, για την «ασφάλεια» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των εμπορευμάτων που διακινούν, προωθεί η ΕΕ.

Χτες, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε (με 528 ψήφους υπέρ, 46 κατά, 88 αποχές) ο νέος κανονισμός για το πώς θα συμμετέχουν οι συνοριοφύλακες σε θαλάσσιες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex: Πού πρέπει να αποβιβάζουν όσους συλλαμβάνουν, τι «βοήθεια» θα λαμβάνουν άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας κ.λπ.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και να αποτρέπει θανάτους στη θάλασσα», δήλωσε ο εισηγητής Κάρλος Κοέλιο, επιχειρώντας να ντύσει με το μανδύα του «ανθρωπισμού» το εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό που παραμένει βασικός στόχος της ΕΕ για την υποδοχή - εισαγωγή των μεταναστών.

Αλλωστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερόμενος στο νέο κανονισμό, «η παρακολούθηση των σημείων διέλευσης των συνόρων με την αποδοτικότερη δυνατή χρήση μέσων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (...) στόχος του Κανονισμού είναι να διαμορφώσει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στα θέματα που αφορούν κυρίως την ανίχνευση, την αναχαίτιση, την έρευνα και διάσωση, καθώς και την αποβίβαση στο πλαίσιο των θαλάσσιων επιχειρήσεων που συντονίζει ο Frontex».

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι. Σημειωτέον για τέτοια θέματα «μεταναστευτικών ροών» στη Μεσόγειο και την «πολιτική» της ΕΕ, συζήτησαν χτες στο Αλικάντε της Ισπανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης Μεσογειακής Ομάδας της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα).

Προστασία στη διακίνηση προϊόντων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετούμενος την Τρίτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιλάλητη «Θαλάσσια Ασφάλεια» τόνισε:

«Αποτελεί καθήκον της ΕΕ να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές, ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου. Στο σημείο αυτό, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση, γιατί είναι μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη».

Θυμίζουμε ότι, αποχαιρετώντας ο υπουργός Αμυνας, στα μέσα Φλεβάρη το πλήρωμα της Φρεγάτας «Ψαρά» (συμμετέχει σε ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας), είπε μεταξύ άλλων: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά -ας μην το ξεχνάμε αυτό- και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΕ, Frontex, κυβέρνηση καταστέλλουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα(2024-03-20 00:00:00.0)
Σταθερά στη ρότα της αυστηρότερης κατασταλτικής πολιτικής(2023-03-07 00:00:00.0)
Επικίνδυνες οι αποφάσεις της ΕΕ για πρόσφυγες και λαούς(2015-10-28 00:00:00.0)
Προβάρει κουστούμι Επιτρόπου, έχοντας στην ούγια το ανθρωποκυνηγητό(2014-10-01 00:00:00.0)
Στόχος η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα(2014-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ