Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Παρεμβάσεις των Σωματείων σε πλοία όπου το πλήρωμα έχει να πληρωθεί για μήνες

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατικών σωματείων για την καταβολή των δεδουλευμένων στα πλοία της ακτοπλοΐας. Χτες, η μάχη μεταφέρθηκε στα πλοία «ΠΡΕΒΕΛΗ» «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» και «EUROPEAN EXPRESS».

Η ΑΝΕΚ αναγκάστηκε να καταβάλει ένα μέρος των όσων χρωστάει επί μήνες στο πλήρωμα του «ΠΡΕΒΕΛΗ». Στο «EUROPEAN EXPRESS» της εταιρείας ΝΕΛ, με κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, έγινε σύσκεψη του πληρώματος στην τραπεζαρία του πλοίου, όπου αποφάσισαν την ακινητοποίηση του πλοίου μέχρι να καταβληθούν οι μισθοί που φτάνουν ακόμα και τους 9 μήνες.

Για το θέμα των πλοίων της ΝΕΛ, έγινε χτες έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Αποφασίστηκε μεθαύριο Δευτέρα στις 8 το πρωί μπροστά στον καταπέλτη του «EUROPEAN» να συγκεντρωθούν τα πληρώματα όλων των πλοίων της εταιρείας και από εκεί να γίνει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν το αυτονόητο δικαίωμα των ναυτεργατών να πληρώνονται, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τα τουριστικά πλοία. Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την εφοπλιστική επιθετικότητα, καταργώντας τις ΣΣΕ και τις οργανικές συνθέσεις σε αυτή την κατηγορία πλοίων, ανοίγοντας το δρόμο και για τις υπόλοιπες, ενώ με συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει τη «δρομολόγηση πλοίου σε περίοδο έκτακτης ανάγκης», επιδιώκοντας να καταργήσει το δικαίωμα των ναυτεργατών να απεργούν.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Επιτροπή, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε ότι έτσι θα έρθουν στη χώρα τουριστικά πλοία και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, όχι όμως στα πλοία - όπως διευκρίνισε - αλλά στις συναφείς επιχειρήσεις με τον τουρισμό! Οπως προκλητικά είπε, «ενδεχομένως να μειώνονται οι θέσεις εργασίας» στα πλοία, αλλά «αυτό επιβάλλεται και από την εξέλιξη», καθώς «σχεδιάζονται πλοία που θα πηγαίνουν χωρίς πλήρωμα»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ