Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11806

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα στη Νίκαια η εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
  • Θεσσαλονίκη: Σήμερα στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Αθήνα: Αύριο στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια

ΣΕΛ.  4

Κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi

  • Τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, αποτελούν πολιτικές της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου. Υπήρχαν και δρομολογήθηκαν προ κρίσης και μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη κι αν τα μνημόνια τελειώσουν με αυτήν τη μορφή.
  • Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα όταν υπόσχεται καλύτερες μέρες με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει διαμορφώσει νέους μηχανισμούς επιτήρησης, για να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Μας κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχεται ανακούφιση του λαού μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών.
  • Καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο δρόμος θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για το λαό. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, ανασύνταξη, αγωνιστική απάντηση, λαϊκή συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νέων, γυναικών ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.

ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκά μέτρα στην Ουκρανία

Τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν προχτές στην ουκρανική Βουλή και έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι άλλη μια απόδειξη ότι μέσα στο μαντρί των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων δεν μπορεί να υπάρχει θετική εξέλιξη για το λαό.

Το δάνειο των 14-18 δισ. δολαρίων (μπορεί να φτάσει και τα 27) που συμφώνησε η κυβέρνηση στο Κίεβο, η οποία αποτελείται από φιλοευρωενωσιακές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, και τα μέτρα που το συνοδεύουν είναι ένας ακόμα χαλκάς στο λαιμό του ουκρανικού λαού, ένα χρήσιμο όμως εργαλείο για το κεφάλαιο, τόσο το ντόπιο όσο και τους ξένους επίδοξους επενδυτές. Σε μια περίοδο που βαθαίνει η κρίση, όπως συμβαίνει σε κάθε καπιταλιστική χώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα βαφτίζονται «πακέτα διάσωσης», «βοήθεια» και άλλα βαρύγδουπα, αλλά το μόνο που αφορούν είναι η διάσωση των κεφαλαιοκρατών. Τα λαϊκά στρώματα ήδη με το «ουκρανικό μνημόνιο» θα πληρώνουν παραπάνω κατά 50% το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν για οικιακή χρήση, ενώ ανακοινώθηκε και πάγωμα μισθών και συντάξεων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα στο όνομα της δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Δηλαδή, το σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων θα υποστούν νέα πλήγματα, γι' αυτό άλλωστε προετοιμάζονται και δομές για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που πρόκειται να αυξηθεί.

Αυτό είναι το απτό αποτέλεσμα της δήθεν «απελευθέρωσης της χώρας» που επικαλείται η νέα αστική κυβέρνηση που ανέτρεψε τον επίσης αστό Β. Γιανουκόβιτς.

Αν κάτι δείχνουν αυτές οι άκρως αρνητικές εξελίξεις για τους Ουκρανούς εργαζόμενους είναι ότι δεν έχουν να περιμένουν από την ένταξη της χώρας στη μια ή στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. Είναι σαφές ότι ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν την πολιτική στήριξη της νέας κυβέρνησης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται δυσκολεύεται στο να ελέγξει ακόμα και μηχανισμούς του αστικού κράτους. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι από τη διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών συμμαχιών, από τη γεωστρατηγική σύγκρουση που έγινε και εξελίσσεται στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, χαμένοι βγαίνουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι.

Τα μέτρα που παίρνονται και στην Ουκρανία είναι στρατηγικής σημασίας για τους καπιταλιστές. Συμβάλλουν στο να εξασφαλίζονται καλύτεροι όροι για το ξεπέρασμα της κρίσης, κάνοντας πιο φτηνή την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, κόβοντας δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες φάσεις. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ακόμα και τα ελεγχόμενα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ δεν μπορούν να κρύψουν τις απόψεις απλών ανθρώπων που λένε ότι την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού είχαν δουλειά, δικαιώματα, ζούσαν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό και απλοί άνθρωποι βγήκαν και υπερασπίστηκαν τα σοβιετικά μνημεία από τις επιθέσεις των φασιστών, γι' αυτό νοσταλγούν τη Σοβιετική Ενωση. Αυτήν τη νοσταλγία, άλλωστε, αξιοποιεί και η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, που προήλθε ακριβώς από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την αντεπανάσταση, στην αντιπαράθεσή της με τις «δυτικές» καπιταλιστικές δυνάμεις.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πρέπει να προβληματίσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας. Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του και στη σταθερή του θέση για πάλη ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για εργατική - λαϊκή εξουσία που θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.


ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ
Εως 140 φορές πάνω από το όριο το εξασθενές χρώμιο

Θυσία στο βωμό της κερδοφορίας των βιομηχάνων γίνεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής γύρω από τον Ασωπό, όπως δείχνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που δείχνουν ότι οι βιομηχανίες έχουν επιδοθεί σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, φορτώνοντας ασταμάτητα όχι μόνο τον Ασωπό, αλλά και ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με βαρέα μέταλλα και κυρίως με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.


ΣΕΛ.  16


Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτη 1 Απρίλη

ΣΕΛ.  13
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Σχέδια «αναβάθμισης» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ

ΣΕΛ.  3
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Συγκέντρωση αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. στην Αργυρούπολη

ΣΕΛ.  3
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τα 15 χρόνια από τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας

Μεγάλη συγκέντρωση, που πήρε το χαρακτήρα αγωνιστικής κινητοποίησης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλε το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας.


ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ