Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις Μπραχίμι για νέες διαπραγματεύσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Συρία πρότεινε, εμμέσως πλην σαφώς, ο απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, ενημερώνοντας χτες βράδυ κεκλεισμένων θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη. Το βασικό επιχείρημα του Μπραχίμι ήταν πως εάν ο Σύρος Πρόεδρος προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών 60 έως 90 μέρες πριν τη λήξη της θητείας του στις 17 Ιούλη τρέχοντος έτους, τότε, θα αποθαρρύνει τη συριακή «αντιπολίτευση» να συμμετάσχει σε έναν νέο, τρίτο, γύρο ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος φέρεται πως άσκησε πιέσεις στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να επαναληφθεί νέος γύρος συνομιλιών.

Νωρίτερα, η συριακή βουλή ενέκρινε το νέο εκλογικό νόμο που επιτρέπει πολλαπλές υποψηφιότητες κατά τη διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών. Σύροι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «στην ώρα τους», δίχως εντούτοις να επιβεβαιώσουν με κατηγορηματικό τρόπο εάν θα συμμετάσχει σε αυτές ο Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.

Με αυτήν την αφορμή, ο Κχαλίντ Σάλεχ, στέλεχος του δυτικόφιλου, αντιπολιτευόμενου «Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Προέδρου Ασαντ στις προεδρικές εκλογές χαρακτηρίζοντας το νέο εκλογικό νόμο «μη νομότυπο». Απέρριψε ακόμη και τη συμμετοχή υποψηφίων της αντιπολίτευσης, γιατί όπως ισχυρίστηκε, αυτό θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της υποψηφιότητας του Ασαντ.

Σε άμεση συνέπεια με τη συνέχιση των μαχών στη Συρία αντιμετωπίστηκε η χτεσινή εκδήλωση «συγκρούσεων» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Τρίπολη του Λιβάνου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων (εκ των οποίων ένα 10χρονο κορίτσι) και τον τραυματισμό άλλων πέντε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ