Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εκδίωξη φιλιππινέζικων σκαφών από την κινεζική ακτοφυλακή

ΠΕΚΙΝΟ.- ΜΑΝΙΛΑ.-

Στην εκδίωξη δύο φιλιππινέζικων σκαφών προχώρησαν πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα την περασμένη Κυριακή. Η Κίνα δεν είχε άλλη επιλογή από το να απαντήσει στις κινήσεις της Μανίλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ της Κίνας, Κιν Γκανγκ, που είπε πως τα δύο πλοία εγκατέλειψαν την περιοχή όταν προειδοποιήθηκαν.

Τα φιλιππινέζικα πλοία (που μετέφεραν κατασκευαστικά υλικά και φιλιππινέζικες σημαίες) εντοπίστηκαν κοντά στον Υφαλο Αγιουνγκίν (στα φιλιππινέζικα) / Ρεν-αι (στα κινεζικά). Το Πεκίνο θεωρεί ότι προορίζονταν για την κατασκευή υποδομών, που η Μανίλα είχε ξεκινήσει το 1999 στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να «εδραιώσει» τις διεκδικήσεις της στην περιοχή Reed Bank. Περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που η Μανίλα θεωρεί ότι συγκαταλέγεται στην ΑΟΖ της. Το Ρόιτερς αναφέρει πως το 2010 η Μανίλα ανέθεσε σε μια αγγλο-φιλιππινέζικη εταιρεία να ξεκινήσει έρευνες για αέριο, αλλά οι γεωτρήσεις σταμάτησαν το 2012 εξαιτίας της παρουσίας κινεζικών πλοίων.

Από τη μεριά τους οι Φιλιππίνες υπέβαλαν διαμαρτυρία στον επιτετραμμένο της Κίνας στη Μανίλα. Ενώ, σε ανακοίνωσή του το φιλιππινέζικο Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι πρόκειται για μέρος της φιλιππινέζικης «υφαλοκρηπίδας» και γι' αυτό «οι Φιλιππίνες δικαιούνται να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην περιοχή χωρίς την άδεια των άλλων κρατών». Συμπληρώνει ότι «οι πράξεις της Κίνας συνιστούν καθαρά και ευθεία απειλή στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Φιλιππίνων» όπως απορρέουν και από τη σχετική Συνθήκη του 1982 των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).

Οι «τόνοι» σε Ασία και Ειρηνικό ανεβαίνουν διαρκώς καθώς κάθε πλευρά προασπίζεται τα μονοπώλια που εκπροσωπεί κι ενώ τα σημάδια της ύφεσης γίνονται διακριτά σε όλο και περισσότερες από τις οικονομίες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ