Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Την «αποφασιστική» αντίδραση της Βουλγαρίας στα σενάρια για «πάγωμα» του σχεδίου κατασκευής του ρωσικού αγωγού «South Stream» - με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία - υποστήριξε χτες ο πρώην Πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του κεντροαριστερού μπλοκ, Γκιόργκι Παρβάνοφ, προσθέτοντας ότι «κανένας δε μας υποχρέωσε να παραδώσουμε οικειοθελώς στα χέρια του Επιτρόπου για ενεργειακά θέματα Γκίντερ Ετινγκερ το δικαίωμα να διαπραγματεύεται εκ μέρους των χωρών τη διαδρομή του South Stream».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Κλιντ Ουίλιαμσον, επικεφαλής ειδικής ομάδας του ΟΗΕ που ερευνά τις καταγγελίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων από διοικητές των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο, ανέκρινε και τον νυν πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, καθώς το όνομά του εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Ρουμανία διαθέτει «ενεργειακό πλεόνασμα» και οι εξαγωγές, μέσω της ανάπτυξης των ενεργειακών διασυνδέσεων, είναι «ζωτικής σημασίας» για την αξιοποίησή του, είπε χτες ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας Κονσταντίν Νίτα, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης «είναι σημαντικό να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών και η ΕΕ θα βοηθήσει τις προσπάθειες που θα επιφέρουν πραγματικό όφελος στους κατοίκους της χώρας» ισχυρίστηκε χτες στο Σαράγεβο η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλενκα Μπράτουσεκ επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης το ανθρακωρυχείο Τρμπόβλιε - Χράστνικ (RTH) συναντώντας 130 απεργούς - ανθρακωρύχους που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο του ορυχείου. Οι απεργοί έχουν καταλάβει το ορυχείο εδώ και τρεις μέρες, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεις σε 135 απολυμένους συναδέλφους τους. Οι απολύσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Απρίλη, καθώς το ορυχείο βρίσκεται σε διαδικασία αναστολής της λειτουργίας του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ελεύθερος είναι από χτες ο 64χρονος Αφροαμερικανός Γκλεν Φορντ που καταδικάστηκε άδικα για φόνο που ουδέποτε διέπραξε και έμεινε επί 25 χρόνια κλεισμένος στη φυλακή αναμένοντας τη σειρά του για τη θανατική εκτέλεση.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Οι νοτιοαφρικανικές αρχές κατηγόρησαν χτες τρεις Ρουαντέζους διπλωμάτες για εμπλοκή στη δολοφονία και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας Ρουαντέζων αντιφρονούντων που ζουν στη Νότια Αφρική, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Ραντέμπε να δηλώνει πως έχει στα χέρια του «αποδείξεις» που συνδέουν τους κατηγορούμενους «με παράνομες δραστηριότητες».

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, η δίκη τεσσάρων πρώην αξιωματούχων με τις κατηγορίες της προδοσίας και της συμμετοχής σε συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην γγ του κυβερνώντος «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SPLM) και ο πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ, Ιζεκιήλ Λολ Γκατκουόθ.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλεσαν χτες τον πρέσβη τους στο Ιράκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κατά της χώρας και της Σαουδικής Αραβίας πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη χώρα τους, στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν χτες απόπειρα διαδήλωσης από υποστηριχτές και ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης που καλούν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις στημένες όπως θεωρούν προεδρικές εκλογές του Απρίλη κατά την οποία προεξοφλείται η επανεκλογή (για τέταρτη φορά...) του 77χρονου προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «Gazprom» το 100% των μετοχών της κοινοπραξίας κατασκευής(2014-12-31 00:00:00.0)
Εμφαση σε έργα μεταφορών και Ενέργειας(2014-07-17 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις για τη συμφωνία με την «Gazprom»(2014-04-26 00:00:00.0)
Περιπλέκεται το «κουβάρι» του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού(2010-03-21 00:00:00.0)
Συμφωνίες για το «Νότιο Ρεύμα»(2009-11-17 00:00:00.0)
Ρωσική αποτίμηση της «ενεργειακής συνεργασίας»(2007-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ