Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Διάσκεψη στήριξης της Συρίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διεθνής διάσκεψη των φίλων της Συρίας πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη με πρωτοβουλία της ιρανικής κυβέρνησης. Σε αυτή συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, την Αλγερία, τη Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί αμφισβήτησε τον αφοπλισμό των «αντικαθεστωτικών» και επέκρινε την προσπάθειά τους να αποκλείσουν τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ από τις εκλογές, σημειώνοντας: «Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθοριστεί η μοίρα μιας χώρας. Δεν πιστεύετε ότι ο Ασαντ έχει λαϊκό έρεισμα; Εντάξει, τότε αφήστε τους πολίτες να το καθορίσουν!»

Αλλος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο Αλαϊντίν Μπουρουγερντί, επέκρινε την αμερικανική στήριξη στις οργανώσεις των ένοπλων «αντικαθεστωτικών» που δρουν στη Συρία, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει «ένα στρατό τρομοκρατών που αποτελεί παγκόσμια απειλή».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Σύρος πρόεδρος επισκέφτηκε το βορειοανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Αντρα, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Νωρίτερα, επικύρωσε νομοσχέδιο που απαιτεί εφεξής την έκδοση βίζας για την πραγματοποίηση επισκέψεων στη Συρία, εξαιρούνται ωστόσο οι πολίτες των γειτονικών χωρών που έχουν υπογράψει «διμερείς συμφωνίες», καθώς και οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει «διεθνείς συμφωνίες» με τη Συρία.

Στη Ν. Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν διαπίστωσε ότι η Συρία αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας στον κόσμο», καλώντας ΗΠΑ και Ρωσία να μεριμνήσουν για τον τερματισμό του πολέμου και να επαναλάβουν τη διπλωματική ειρηνευτική διαδικασία...

Σχετικά με το θέμα των χημικών της Συρίας και της απομάκρυνσής τους, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον υποστήριξε σε γραπτή δήλωσή της, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ότι δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους κατά τη διαδικασία καταστροφής των συριακών χημικών όπλων μετά από υδρόλυση στη Μεσόγειο.

Η Αστον διευκρίνισε ότι οι ουσίες αυτές θα αποθηκευτούν στο αμερικανικό σκάφος και θα μεταφερθούν, μαζί με τις υπόλοιπες συριακές βιομηχανικές χημικές ουσίες, σε επιλεγμένες εμπορικές υποδομές για τελική καταστροφή με αποτέφρωση. Σημείωσε ακόμη ότι η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (ΟΑΧΟ) και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ