Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Υπέγραψαν συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

ΣΕΟΥΛ.--

Να υπογράψουν συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» που μέσα σε μια 10ετία θα καταργήσει τους δασμούς στα περισσότερα από τα προϊόντα που εμπορεύονται μεταξύ τους, συμφώνησαν Καναδάς και Νότια Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη σχετική συμφωνία που υπογράφει ο Καναδάς με ασιατική χώρα και αντανακλά τη διείσδυση που επιδιώκουν στις ασιατικές αγορές όλο και περισσότερες δυνάμεις, περιπλέκοντας διαρκώς το «κουβάρι» των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και συνεργασιών.

Από τη συμφωνία αναμένεται ότι θα ωφεληθούν ιδιαίτερα οι Καναδοί μεγαλοκτηνοτρόφοι και μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν την εκτροφή μοσχαριών (η Νότια Κορέα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς βοδινού κρέατος παγκοσμίως), και οι νοτιοκορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η «Hyundai» και η «Kia» (ο Καναδάς είναι η πέμπτη κατά σειρά χώρα όπου εξάγουν αυτοκίνητα).

Για να μπουν οι τελικές υπογραφές, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις εννιά ολόκληρων ετών, ενδεικτικές των «παζαριών» με τα μονοπώλια κάθε πλευράς, που βλέπουν τώρα τον ανταγωνισμό σε βάρος τους να μεγαλώνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ