Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Απειλεί με «ανακατάληψη» της Λωρίδας της Γάζας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αργά χτες βράδυ τουλάχιστον «29 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, δίχως να γίνουν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Προ των επιδρομών είχαν προηγηθεί οι απειλές του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν ακόμη και για «πλήρη ανακατάληψη» της περιοχής, με αφορμή τη βροχή 70 ρουκετών που έπεσαν στο Νότιο Ισραήλ από μαχητές της «Ισλαμικής Τζιχάντ» που θέλησαν να εκδικηθούν την προχτεσινή δολοφονία τριών νεαρών της οργάνωσης στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής.

«Μετά από μια επίθεση σαν αυτή, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η πλήρης ανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Λίμπερμαν, αναφερόμενος στη «βροχή» ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ από την οποία δεν υπήρξαν θύματα. Η δήλωση του Λίμπερμαν, εννιά χρόνια μετά από την τακτική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, δεν ήταν η μόνη εμπρηστική δήλωση. Ο υπουργός Αμυνας Μόσε Γιάλον διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Γάζα, απαγόρευσε τις επισκέψεις Παλαιστινίων σε συγγενείς τους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, απειλώντας με αντίποινα.

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης. Σημείωσε έτσι ότι το Ισραήλ «έχει προβεί σε πολυάριθμες παραβιάσεις της εκεχειρίας, σε σημείο που να απαρνηθεί τη δέσμευσή του να τερματίσει την πολιτική των δολοφονιών».

Νωρίτερα, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Μιλώντας στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) χαρακτήρισε το Ισραήλ «εβραϊκό κράτος», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε προτάσεις για την επιβολή διεθνούς εμπάργκο σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα ισραηλινο - παλαιστινιακή συμφωνία «ειρήνης». Υποστήριξε ακόμη ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο ειρήνη και ευημερία, αλλά και δικαιοσύνη για τον εβραϊκό και τον παλαιστινιακό λαό».

Πριν την ομιλία Κάμερον, η Κνεσέτ ενέκρινε διάφορα νομοσχέδια, αφενός ένα που άρει την εξαίρεση των νεαρών (ακραίων) Ορθόδοξων Εβραίων από τη στρατιωτική θητεία και αφετέρου άλλο που απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση μελλοντικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού, ανεξάρτητου κράτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ