Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πληθαίνουν τα θύματα των «Ημερών Μεταμέλειας»

Δύσκολες κοινοβουλευτικές ημέρες για τον Σαρόν

Ούτε το σχολείο του ΟΗΕ δε γλίτωσε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ούτε το σχολείο του ΟΗΕ δε γλίτωσε από τα πυρά του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μία μικρή Παλαιστίνια μαθήτρια ήταν το χτεσινό θύμα των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση «Ημέρες Μεταμέλειας». Αν και το επίκεντρο των επιχειρήσεων είναι η βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλίγια, το χτεσινό επεισόδιο σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η 10χρονη Γκαντίρ Τζαμπέρ Μουχάιμερ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με σφαίρα στο στομάχι που δέχτηκε ενώ έκανε μάθημα στο σχολείο που έχει στήσει ο ΟΗΕ στην περιοχή. Πρόκειται για την 4η φορά τις τελευταίες 2 εβδομάδες που ισραηλινά πυρά τραυματίζουν ή σκοτώνουν μικρούς Παλαιστινίους μέσα στα σχολεία τους την ώρα του μαθήματος. Ο ισραηλινός στρατός, από τον διπλανό εποικισμό Γκους Κατίφ, υποστήριξε ότι άνοιξε πυρ κατά ενόπλων που εκτόξευσαν όλμους, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες των εργαζομένων της ειδικής Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό, από την ημέρα που άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, στις 28 του Σεπτέμβρη, έχουν σκοτωθεί 111 Παλαιστίνιοι. Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία συνέστησε στον Αριέλ Σαρόν τον τερματισμό της επιχείρησης ή τουλάχιστον την αποχώρηση του στρατού από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, εκτιμώντας ότι είναι τόσο πυκνοκατοικημένος, που αν παραταθεί η στρατιωτική παρουσία, θα προκληθεί απίστευτη αιματοχυσία με αρνητικές συνέπειες για το Ισραήλ. Ο Σαρόν, πάντως, απέρριψε τις συστάσεις των στρατιωτικών.

Υπό κοινοβουλευτική πίεση ο Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει προβλήματα και εσωτερικά. Χτες, σε μια συμβολική κίνηση, οι βουλευτές της Κνεσέτ απέρριψαν με ψήφους 55 έναντι 44 την προγραμματική ομιλία του, με την οποία άρχισε η νέα κοινοβουλευτική χρονιά. Στην ομιλία του, ο Σαρόν ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, στις 25 Οκτώβρη, το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αρνητική, ουσιαστικά, ήταν και η τελική κατάληξη της πρότασης μομφής που κατέθεσε εναντίον της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Η πρόταση δεν εγκρίθηκε για μία μόνο ψήφο. Ετσι, από χτες, τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στον ισραηλινό Τύπο, ενώ ο Αριέλ Σαρόν φαίνεται να προσπαθεί να βρει νέους κυβερνητικούς εταίρους, κάνοντας σχετικές «κρούσεις» τόσο στο Εργατικό Κόμμα όσο και στο υπερορθόδοξο θρησκευτικό εβραϊκό κόμμα «Σας».

  • Αργά το βράδυ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην έδρα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη της Γάζας. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που περνούσε από το σημείο, η αυτοκινητοπομπή του αξιωματούχου ασφαλείας, Μούσα Αραφάτ, συγγενή του Γιάσερ Αραφάτ. Ο διορισμός του Αραφάτ στη θέση του επικεφαλής ασφαλείας ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, πριν κάποιο καιρό, είχε προκαλέσει σφοδρές ενδοπαλαιστινιακές αντιδράσεις καθώς πολλοί τον κατηγορούν για διαφθορά. Τελικά, πήρε κατώτερη θέση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ