Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ «SOUTH STREAM»
Στην «Gazprom» το 100% των μετοχών της κοινοπραξίας κατασκευής

Η «Gazprom» ανακοίνωσε χτες την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας κατασκευής του αγωγού «South Stream Transport BV», από την ιταλική «Eni» (20%), τη γερμανική «Wintershall» (15%) και τη γαλλική «EDF» (15%), δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναλλαγή. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής «Wintershall», σύμφωνα με τις οποίες οι μέτοχοι της κοινοπραξίας «South Stream Transport BV» αποφάσισαν να πουλήσουν τα ποσοστά τους, καθώς δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις ότι θα συνεχιστεί η κατασκευή του αγωγού και ήδη οι οικονομικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου είναι τεράστιες.

Η κοινοπραξία κατασκευής του «South Stream» είχε επωμιστεί με την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού από την Anapa της Ρωσίας (βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας) στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Το έργο συνολικού κόστους 23,5 δισ. δολαρίων είχε σχεδιαστεί να εφοδιάζει την Ευρώπη με 63 δισ. m3 ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως, σε μία προσπάθεια παράκαμψης της Ουκρανίας και μείωσης του ειδικού της βάρους ως χώρας - κόμβου μεταφοράς των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν είχε ανακοινώσει την ακύρωση του έργου, αναφέροντας ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, εξαιτίας της στάσης που τηρούσε η ΕΕ για το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι σκοπός του «South Stream» ήταν να «παράσχει ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», όπως είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την αλλαγή «δρομολογίου» του αγωγού: Εχοντας την ίδια δυναμικότητα, θα διασχίζει και πάλι τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα καταλήγει στην Τουρκία και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα πάντα με τα όσα επίσημα εξαγγέλλει η ρωσική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ