Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες για το «Νότιο Ρεύμα»

Το περασμένο Σάββατο (14/11), στη Μόσχα, οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Σλοβενίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπορούτα Παχόρα, υπέγραψαν σχετική συμφωνία για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» («Νότιο Ρεύμα»), στο οποίο θα συμμετέχει και η Σλοβενία.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον αγωγό, που θα παρακάμπτει την Ουκρανία: «Ολοκληρώσαμε μια αρκετά μεγάλη δουλειά και υπογράψαμε συμφωνία για τη συμμετοχή της Σλοβενίας στο σχέδιο "South Stream". Το "South Stream" γίνεται πραγματικά ένα πανευρωπαϊκό, μεγάλο ενεργειακό σχέδιο, με την τελική συμφωνία όλων των ευρωπαϊκών εταίρων, που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το «South Stream» θα εξασφαλίσει τη μεταφορά περίπου 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Το «γαλάζιο καύσιμο» από το 2015 θα περνά διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα και τις Βαλκανικές χώρες στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ιταλία. Να υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα παρόμοιες συμφωνίες υπέγραψε η Ρωσία με τη Σερβία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Ιταλία.

Ομως, όπως γράφει η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν επιφυλάξεις, σημειώνοντας πως παραμένει το πρόβλημα των περιορισμών, που φαίνεται να θέτει η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας, καθώς και το ζήτημα της οριστικής θέσης της Τουρκίας, που έδωσε μεν άδεια για την εκτέλεση των ερευνητικών εργασιών στα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά όχι ακόμη για την κατασκευή του αγωγού.

Το ζήτημα απασχόλησε και τη συνάντηση του προέδρου της «Γκαζπρόμ», Αλεξέι Μίλερ, με τον Πάολο Σκαρόνι, γενικό διαχειριστή της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ΕΝΙ, όπου εξετάστηκε το σχέδιο κατασκευής του «Νότιου Ρεύματος» και ιδιαίτερα του υποθαλάσσιου τμήματός του στο βυθό της Μαύρης θάλασσας από τη Ρωσία στη βουλγαρική πόλη Βάρνα.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη πείρα ανάλογης συνεργασίας, αφού το 2001-2002 «Γκαζπρόμ» και ΕΝΙ κατασκεύασαν το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού «Γαλάζιο Ρεύμα», μήκους 400 χιλιομέτρων στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας σε βάθος δύο και πάνω χιλιομέτρων, που τροφοδοτεί την Τουρκία με ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί να κατασκευαστεί στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας ένας αγωγός μήκους 900 χιλιομέτρων.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ