Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ «SOUTH STREAM»
Περιπλέκεται το «κουβάρι» του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Φουντώνει ο «πόλεμος» για τον έλεγχο της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της
Φουντώνει ο «πόλεμος» για τον έλεγχο της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της
Η Κροατία έγινε στις αρχές του μήνα η πιο πρόσφατη περίπτωση βαλκανικής χώρας που (μετά τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Σλοβενία) προσχώρησε στο σχέδιο κατασκευής του τεράστιου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου South Stream, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015 από την κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και της ιταλικής Eni μεταφέροντας στην Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη Μόσχα κατά το σημαντικό ταξίδι της πρωθυπουργού της Κροατίας Γιαντράκα Κοσόρ και τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2/3/10.

Πάντως, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές έως σήμερα αρκετές πτυχές αυτής της συμφωνίας (όπως από ποιες συγκεκριμένες περιοχές θα περάσει ο αγωγός, ποιο το κόστος κατασκευής ή τα οφέλη της Κροατίας κ.λπ.), καθώς η μελέτη βιωσιμότητας για τη σύσταση της κοινοπραξίας ανάμεσα στην Gazprom και την κροατική Plinacro δεν αναμένεται πριν το τέλος τρέχοντος έτους.

Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή της ρωσο-κροατικής συμφωνίας σήμανε χαράς ευαγγέλια στο κροατικό μεγάλο κεφάλαιο, καθώς η προοπτική κατασκευής τμήματος του τεράστιου αγωγού θα σημάνει μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη, κέρδη αλλά και ευκολότερη πρόσβαση σε απαραίτητες ενεργειακές πηγές. Βέβαια, η ενεργειακή συμμαχία Κροατίας - Ρωσίας δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», αφού η εξάρτηση του Ζάγκρεμπ (αλλά και μεγάλου μέρους της Ευρώπης) απ' τη ρωσική ενέργεια είναι γεγονός χρόνια τώρα... Ετησίως, η Κροατία εισάγει 1,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Καταναλώνει 3,2 δισ. κ.μ. ετησίως, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από εσωτερικές πηγές και το 40% απ' τη Ρωσία...

Σύμφωνα με σχόλιο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που δημοσιεύτηκε την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας, η Κροατία όχι μόνον προσπαθεί να συμβαδίσει με τους γείτονές της στη Βαλκανική, που εδώ και καιρό έχουν υπογράψει συμφωνίες συμμετοχής στον αγωγό South Stream, αλλά και να εξασφαλίσει πως θα εξακολουθήσει να εισάγει απρόσκοπτα ρωσικό φυσικό αέριο και μετά το τέλος τρέχοντος έτους, οπότε λήγει το συμβόλαιο με την Gazprom για την ετήσια παροχή 1,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Επιπλέον, το Ζάγκρεμπ επιδιώκοντας αύξηση της εισαγόμενης ποσότητας ρωσικού φυσικού αερίου γνώριζε πολύ καλά (από στελέχη της Gazprom) πως για να το πετύχει θα έπρεπε να το καταφέρει μέσω South Stream...

Κροάτες αξιωματούχοι και επιχειρηματίες πάντως ευελπιστούν πως το πέρασμα του ρωσικού αγωγού South Stream θα φέρει στη χώρα πάνω από 100.000.000 ευρώ το χρόνο μόνον από τέλη διαμετακόμισης.

Ομως, το σχέδιο του αγωγού South Stream που καταστρώθηκε τον Ιούνη του 2007 είναι μόνον ένα κομμάτι απ' το πυκνό δίκτυο ενεργειακών αγωγών που διαπερνούν ή θα διαπεράσουν το έδαφος της Ευρώπης. Μεγάλος αντίπαλος του ρωσικού αγωγού θεωρείται το αμερικανο-ευρωενωσιακό δίκτυο «Nabucco» που μπήκε στα σκαριά το 2002 και επιδιώκει τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου απ' την Κασπία Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή ως το 2015 με εμφανή στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου απ' τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου θα είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν (αντί του αρχικά προβλεπόμενου Ιράν...) αποδυναμώνει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων εταίρων πως ο «Ναμπούκο» θα μπορέσει τελικά να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα στα δίκτυα ρωσικής ενέργειας.

Δεν είναι ως εκ τούτου «ανεξήγητη» η πρόταση που έκανε πριν λίγες μέρες ο διευθυντής της ιταλικής ENI Πάολο Σκαλόνι σε συνέδριο στο Χιούστον του Τέξας για «σύζευξη» των δύο αγωγών (του ρωσικού South Stream και του αμερικανο-ευρωενωσιακού «Nabucco») σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να μειωθεί το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος... Ωστόσο, η πρόταση του Σκαλόνι χαρακτηρίστηκε απ' τους Ρώσους ως τουλάχιστον «ανήκουστη» (ή και «προδοσία» όπως έλεγαν παρασκηνιακά στελέχη της Gazprom). Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο απέρριψε την ιδέα της ένωσης των δύο αγωγών με το επιχείρημα πως τάχα τα δύο δίκτυα αγωγών δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά...«συμπληρώνουν» το ένα το άλλο....Οπως είπε: «Η ανάγκη για διαφοροποίηση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι κατανοητή. Θεωρώ ότι South Stream και Νabucco απέχουν πολύ απ' το να είναι ανταγωνιστικοί. Για τον Ευρωπαίο καταναλωτή, όσο περισσότερο φυσικό αέριο, τόσο το καλύτερο γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός»...

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τους λαούς; Το ΚΚΕ, από τις αρχές του 2008, με αφορμή το πέρασμα του ρωσικού αγωγού και από την Ελλάδα, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που θα θέσουν τους λαούς σε νέους κινδύνους.


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για τη διαδρομή του νέου αγωγού Φ. αερίου(8/5/2015)
Διήμερη επίσκεψη Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα(31/3/2015)
Στην «Gazprom» το 100% των μετοχών της κοινοπραξίας κατασκευής(31/12/2014)
Ανταγωνισμοί(3/1/2014)
Υπογράφτηκε η συμφωνία για το «Νότιο ρεύμα»(16/11/2012)
Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία(7/8/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org