Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ
Ουκρανία και Διατλαντική Ενωση στο «τραπέζι»

Συνεδριάζει στην Αθήνα το Ατυπο Υπουργικό Συμβούλιο

Η διασφάλιση της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη σπαρασσόμενη Ουκρανία και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τη λεγόμενη «Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία» (ΤΤΙΡ) αποτελούν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου που ξεκίνησαν χτες το απόγευμα στην Αθήνα. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας «Ελευθέρου Εμπορίου» ΕΕ - Ουκρανίας.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για «τα οφέλη και τις προοπτικές από την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για τη Διατλαντική Συνεργασία, το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP)» με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας, του Επιτρόπου Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ και του προέδρου του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της «ΑΤ&Τ».

Θα ακολουθήσει η κλειστή υπουργική συνεδρίαση, όπου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα συζητηθεί και το θέμα Ευρωπαϊκών «Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) και «Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης» (ΠΓΕ) και οι τρόποι που η ΕΕ θα επιδιώξει να επεκταθεί η σχετική νομοθεσία που τα διέπει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση της TTIP έχουν ξεκινήσει επίσημα από το 2011 και αποσκοπούν στην άρση των φραγμών του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και συνδέεται, όπως επισήμως ομολογείται, με τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση, αλλά και τη «στασιμότητα» στις πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν παράγοντα οξύτατων αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ