Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τεχνικές διόγκωσης της φοροληστείας

Εγκύκλιο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων διασταύρωσης σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι μέθοδοι «έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης».

Οι λεγόμενες «τεχνικές ελέγχου» για τον «έμμεσο προσδιορισμό» φορολογητέου εισοδήματος είναι:

α) «Ανάλυση της ρευστότητας»: Αφορά στα έσοδα του ελεγχόμενου (φορολογητέα ή όχι), αγορές και άλλες δαπάνες (ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές), μεταβολές περιουσιακών στοιχείων.

β) «Προσδιορισμός καθαρής θέσης»: Στο εμφανιζόμενο «ενεργητικό» καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις. Στο «παθητικό» οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες των ελεγχομένων.

γ) Τραπεζικοί λογαριασμοί: Αφορά στις δοσοληψίες (αναλήψεις - καταθέσεις) μέσω τραπεζών. Στόχος, η σύγκριση με τις δαπάνες που γίνονται σε μετρητά, προκειμένου στη συνέχεια να τις συγκρίνουν με τα δηλωμένα εισοδήματα.

Από τα παραπάνω προβάλλει το ενδεχόμενο επιβολής τεκμαρτών φόρων και χαρατσιών ακόμη και σε ανύπαρκτα εισοδήματα, ακόμη και σε ανέργους, που στηρίζονται στα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ