Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ - ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Λιμνάζουν» στα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή φέρνουν το θέμα στην επιφάνεια

Στο «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Οκτώβρη φιλοξενούνταν συνολικά 102 παιδιά
Στο «Αγλαΐα Κυριακού» τον περασμένο Οκτώβρη φιλοξενούνταν συνολικά 102 παιδιά
Με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις στη Βουλή το ΚΚΕ έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές πλευρές του ζητήματος των εγκαταλειμμένων παιδιών, της έλλειψης υποδομών για φιλοξενία τους, την ανάγκη ανάπτυξης των δημόσιων υιοθεσιών και των αναδοχών. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε κρατικές δομές όπου φιλοξενούνται παιδιά και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο «Ριζοσπάστης» έκανε έρευνα σε δημόσια μαιευτήρια και παιδιατρικά νοσοκομεία όπου φιλοξενούνται παιδιά με εισαγγελικές εντολές και δομές φιλοξενίας παιδιών χωρίς οικογένεια (Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», Αναρρωτήριο Πεντέλης), κατέγραψε και δημοσίευσε την υπάρχουσα κατάσταση και τις οξυμένες ανάγκες (3/11/2013, 23/11/2013, 14/12/2013).

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ, κατέθεσε στη Βουλή έγγραφα από τα δημόσια μαιευτήρια και παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής που επιβεβαιώνουν την ανάγκη: Να χρηματοδοτηθούν άμεσα από το κράτος το «Μητέρα», το «Αναρρωτήριο Πεντέλης» και οι άλλες υπηρεσίες για το παιδί. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες για να καλυφθούν όλα τα εγκαταλειμμένα παιδιά που σήμερα παραμένουν στα μαιευτήρια και στις παιδιατρικές κλινικές.

Επίσης, να ενισχυθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό οι κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να αναπτυχθούν οι δημόσιες υιοθεσίες, αλλά και να παρέχεται στήριξη στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Στα έγγραφα των νοσοκομείων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εισάγονται κατόπιν εισαγγελικών εντολών βρέφη και παιδιά τα οποία υφίστανται παραμέληση, κακοποίηση ή εγκατάλειψη. Το 2010 εισήχθησαν συνολικά 42 παιδιά. Το 2011 96 παιδιά, το 2012 130 παιδιά, το 2013 102 παιδιά μέχρι 29/10. Τη δημιουργική απασχόληση και φροντίδα τους για κάποιες ώρες της μέρας αναλαμβάνουν εθελοντές, μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Από το εναπομείναν προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας - 2 άτομα - καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να βρεθεί χώρος φιλοξενίας των παιδιών.
  • Στο Παίδων «Αγία Σοφία» φιλοξενούνταν, μέχρι και τις 5/11/2013, 33 παιδιά με εισαγγελική εντολή. Η διαδικασία τοποθέτησης των παιδιών σε κατάλληλες δομές πολλές φορές καθυστερεί λόγω της πληρότητας των υφιστάμενων δομών παιδικής προστασίας, με κινδύνους επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών.
  • Στο «Παίδων Πεντέλης», μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δομή, τα παιδιά φιλοξενούνται στο νοσοκομείο για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες έως και μήνες. Αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού από τη μια πλευρά και η υποχρέωση του νοσοκομείου να ανταποκριθεί πλήρως και με ευθύνη στις ανάγκες αυτών των παιδιών, που χρειάζονται φροντίδα και επίβλεψη 24 ώρες το 24ωρο, γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας στη νοσηλευτική υπηρεσία.
  • Το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που γεννούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα, μητέρες εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, με οικονομική ανέχεια. Πολλά βρέφη των παραπάνω κατηγοριών παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου από 1 έως 5 μήνες για τους εξής λόγους: Αναμονή εισαγγελικής εντολής για διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος. Ελλειψη προσωπικού ιδρυμάτων. Ελλειψη χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών. Εγκατάλειψη βρεφών με ειδικές ανάγκες και έλλειψη ακατάλληλων χώρων υποδοχής τους. Ενδεικτικά στις 29/10/2013 φιλοξενούνταν 8 βρέφη.
  • Σύμφωνα με την κοινωνική υπηρεσία του ΓΝ «Ελενα Βενιζέλου» απαιτείται: Να αναδιοργανωθούν οι δομές του «Μητέρα», του «Αναρρωτηρίου Πεντέλης», του «Αγίου Στυλιανού» Θεσσαλονίκης και του ΚΑΑΠ Βούλας ώστε άμεσα - σε ένα μήνα από τη γέννησή τους - να φιλοξενούνται βρέφη με ιατρικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων σε αυτές τις δομές, ώστε γρήγορα να γίνονται οι αξιολογήσεις ζευγαριών. Οι υιοθεσίες να γίνονται μόνο από κρατικούς φορείς. Να αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής. Στόχος θα πρέπει να είναι η ευημερία της οικογένειας ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών (οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά κλπ.). Με τη στήριξη της οικογένειας θα μειωθεί το ποσοστό των εγκαταλελειμμένων παιδιών σε όλες τις δομές προστασίας παιδιών. Αν δεν ενισχυθούν οι δομές, μονίμως θα λιμνάζουν παιδιά στα νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ