Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Διεργασίες για το Παλαιστινιακό με καλωσορίσματα στις ΗΠΑ

Με τους υπουργούς Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο και Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο συναντήθηκε διαδοχικά χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Riad Al Malki, επισκεπτόμενος την Αθήνα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «αναγκαίο, όσο ποτέ, η διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ να οδηγήσει, το συντομότερο δυνατόν, σε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με εγγυήσεις από τη Διεθνή Κοινότητα (...) Επιζητούμε, μία λύση που θα προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ».

Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για «δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους - στο πλαίσιο μίας λύσης δυο κρατών - που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων». Χαιρέτισε την ανάμειξη των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινίων, λέγοντας ότι «και η παλαιστινιακή και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος, αποδεχόμενες την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών».

Ο Al Malki εξέφρασε τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους «ως ισότιμο κράτος του Ισραήλ και τμήμα μίας δι-κρατικής λύσης» («two-state solution»). Κι αυτός από την πλευρά του καλωσόρισε τις «τελευταίες προσπάθειες που πραγματικά καταβάλλονται από τον υπουργό Κέρι, για να δούμε μία πιθανή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση της υπογραφής μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν αυτό είναι δυνατό». Τέλος, είπε πως η κυβέρνησή του προσδοκά από τη συνάντηση στις 10 Ιούνη στην Αθήνα, μεταξύ των Αράβων και των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «να συζητηθούν και να προωθηθούν πολλά θετικά μηνύματα και η επίλυση των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ