Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Με το βλέμμα στις επιχειρηματικές συμφωνίες

Με το βλέμμα στραμμένο στην τοποθέτηση κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία έγινε χτες, στο Σότσι της Ρωσίας, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (εκπροσωπεί την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων) με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.

Ο Πρόεδρος Παπούλιας είπε από την πλευρά του ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι πολύ εγκάρδιες και φιλικές και ιδιαίτερης σημασίας». Συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να προωθείται αυτή η φιλία, γιατί τη θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα στις σχέσεις των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς. Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά έχει πολύ καλές προοπτικές. Είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Ο Κινέζος ομόλογός του θύμισε ότι το Μάη είχε «μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και καταλήξαμε σε πολλές σημαντικές συμφωνίες». Σημειωτέον, ο Πρόεδρος Παπούλιας αναμενόταν να συναντηθεί αργότερα χτες και με τον εμίρη του Κράτους του Κατάρ σεΐχη Bin Hamad Al-Thani.

Εξάλλου, μιλώντας χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλάδας - Κίνας τόνισε: «Η στενή συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας επεκτείνεται ήδη και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός. Ο Πειραιάς, με τη βοήθεια και των Κινέζων φίλων μας, ήταν το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο λιμάνι του κόσμου το 2013». Δεσμεύτηκε ότι «αυτό το εξάμηνο που η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα εργασθούμε εντατικά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Κίνας με την ΕΕ». Προδίκασε πως «τώρα που η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την τεράστια κρίση των τελευταίων χρόνων (...) πολλές νέες ευκαιρίες,που θα φέρουν τους δύο λαούς και τις δύο οικονομίες μας πιο κοντά, θα αξιοποιηθούν από τους επιχειρηματίες των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ